Ach kom nou

Poes is erin geslaagd om dit jaar ‘een nest kuikens’ toe te voegen aan haar toch al indrukwekkend katten-cv. Dat cv maakt melding van een paar in het oog springende monsterprestaties, te weten het vangen en doden van een konijn, een eekhoorn, een hermelijn, een kikker en een zieke mus. Daar is baasje niet blij mee.

Terwijl haar voerbakje twee keer per dag goed gevuld wordt, heeft Poes het dus nodig gevonden er nog wat bij te leggen. Voor de leuk. ‘Dat kun je niet maken Poes. Kijk, dat je onze eigen kuikens opeet, is nog tot daar aan toe. Maar dat je nu ook nog de kipjes van de buren als wandelend kattenvoer gaat wegslepen: dat gaat echt te ver.’ Een effectloze preek: Poes geeuwt, gaat liggen en legt haar kop op de voorpoten. Dan kijkt ze me aan met een blik alsof ze de gouwe ouwe van Astrid Nijgh gaat inzetten: Ik doe wat ik doe.

Een poes is een poes en inderdaad, die doet wat ze doet. Maar hoe zit dat met diplomaten? Minister Timmermans bood aan Poetin zijn excuses aan, vanwege de Borodinblooper. Hij moest wel, omdat de politie er even niet aan had gedacht dat een diplomaat onschendbaar is in het land, waar hij diplomaat zit te zijn. Zelfs al lijkt het er verdacht veel op dat hij zijn eigen kroost mishandelt: wij hebben daar niets van te vinden. Als je je als Russisch diplomaat misdraagt en je wordt daarvoor opgepakt, bel je gewoon even naar Papa Poetin. Die regelt wel een antwoord dat akelig goed past bij ‘we doen wat we doen.’

Deze column is gepubliceerd in Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad van 18 oktober 2013.

3 gedachten over “Ach kom nou”

  1. Dat jullie poes zich zo misdraagt is vrij logisch. Om dat te beseffen hoef je geen kattenpsychologie gestudeerd te hebben. Als baasje ‘s avonds tot drie maal toe het voerbakje vult met lekkere kattenbrokjes en de tamme huisegel vervolgens toestaat om het leeg te schransen, terwijl poes dat hongerig en lijdzaam moet aanzien en daar niets tegen in kan brengen, uit evaring wetende dat haar klauwen het zullen afleggen tegen die naaldenbal, dan bouwt dat poesebeest een frustratie op die er op de een of andere manier explosief uit zal komen; zoveel is zeker. Een gevoelsmens zou om zich heen gaan meppen, trappen of schieten. Jullie poes doet het op haar manier: zij moordt de naaste omgeving uit, dat is wat zij doet. Voor minder sloeg Kaïn Abel met een stuk hout in zijn nek. Genesis 4:8.

  2. Hey Theodoor! Ah nu weet ik hoe het zit! Dat ik daar niet eerder op gekomen ben. Ik lees de Genesis 4:8 er graag nog eens op na, misschien steek ik daar ook nog wat van op.

  3. O ja Ank, ik was het vergeten te zeggen: ik vind het weer een leuke bijdetijdse column. Het zijn verrassende verbanden die je legt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.