Babyfoto

Illustratie: Annemiek Janmaat

‘Mam, jij bent de enige in dit gezelschap die kinderen heeft gebaard. Wat zou jij doen als je nu zwanger was, wel of geen NIPT-test?’ Die vraag had ik niet verwacht. Voor zover ik weet, is niemand in het gezelschap zwanger. Maar dat neemt niet weg dat deze jongvolwassenen al vroeg over van alles nadenken. Ook op een gewone zondagmiddag in september. Zes paar ogen zijn op mij gericht. Wat gaat ze hierop zeggen?

Oef, lastige vraag. Die hoefde ik in ‘mijn tijd’ niet te beantwoorden. Je werd zwanger en als je dat na een week of tien nog steeds was, ging je het blij aan je familie en vrienden vertellen. Als ze je niet geloofden, trok je een vierkant fotootje uit je tas, waarop na lang speuren de contouren van een baby in de baarmoeder te zien waren. ‘Kijk dan: waar je niets ziet, zitten de beentjes!’ Je dacht niet aan wat er allemaal mis kon gaan. Ik niet, in elk geval. Naïef? Stom? Zo voelde het niet. Wel onbevangen. En boven alles optimistisch over wat het leven brengen zou. Een gevoel dat ik onze kinderen en hun generatiegenootjes ook van harte gun: het vrij van allerlei bedenkingen verheugen op wat komt. Maar deze jongeren groeien op met andere mogelijkheden en andere verwachtingen. Hun levens lijken maakbaarder dan de onze. De verwachtingen zijn hoog. De vragen groot. Is een carrière wel te combineren met een kind waar ‘iets’ mee is? En wat is er mis met bewuste kinderloosheid?

Mijn gedachten dwalen af. Naar een gesprek dat ik deze week nog had met een vader van een kindje met een verstandelijke beperking. Hij is druk bezig met het oprichten van een stichting, die aanstaande ouders breed wil informeren over het leven met een kind dat anders is dan andere. Die stichting is nodig omdat artsen, zo is zijn ervaring, de focus vooral op de medische aspecten leggen. En dat, terwijl er over het leven van en met zijn dochter zo ontzettend veel meer te vertellen is.

Deze column is gepubliceerd in de Limburgse kranten op 15 september 2017.

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.