Bruine bonen

lllustratie: Annemiek Janmaat

Dinsdag publiceerde het Sociaal Cultureel Planbureau ‘De sociale staat van Nederland.’
In dat rapport schetst het SCP hoe het met ons gaat. En dat is: best goed. Als je de Nederlander vraagt hoe tevreden hij is, dan waardeert hij zijn leven, net als tien jaar geleden trouwens, gemiddeld met een 7,8.
 
De Limburger kopt hierover: ‘Het gaat goed met Nederland, maar we somberen wat af.’ De Volkskrant, naar aanleiding van datzelfde rapport: ‘Crisis of niet, de Nederlander is domweg tevreden.’ Verwarrend, die verschillende koppen. Zijn we nu somber of juist tevreden?
 
De onderzoekers lichten de resultaten toe. We scoren ‘maar’ een 7,8 omdat we ons ook zorgen maken. Over lastige onderwerpen als immigratie, het klimaat en de gezondheidszorg.
Wat ook al niet helpt om de nationale stemmingsbarometer te laten stijgen, is dat onze bevolking voor 3% uit inwoners bestaat, met wie het slecht gaat op alle denkbare fronten. Van deze groep wordt ook wel gezegd dat ze ‘niet in staat is haar eigen situatie te veranderen.’
 
Aan die laatste uitspraak moet ik denken als ik naast de deur van de supermarkt een man in het portiek zie zitten. Zijn jas hangt als een logge deken rond zijn schouders. De man eet bruine bonen uit een glazen pot. Langzaam lepelt hij ze naar binnen. Dat er onderweg van pot naar mond heel wat op de grond belanden, ziet hij niet.
Ik wil graag iets zeggen tegen de man. Iets kleins, iets aardigs. Gewoon, omdat het zo’n mooie dag is. Precies wat je je voorstelt bij een perfecte mix van een late zomer- en een vroege herfstdag. Niet te warm, niet te koud. Net fijn.
 
Maar net zoals al die gemiddelde, tevreden stadgenoten loop ik hem schijnbaar achteloos voorbij, de supermarkt in. Een oude man in een kring van bonen die, eenmaal gevallen, ogen als nat kattenvoer. Da’s best somber toch?
 

Deze column is gepubliceerd in Dagblad de Limburger op 14 september 2019.

2 gedachten over “Bruine bonen”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.