Code Máxima

Een vriendin vertelt dat ze zichzelf graag een plezier doet met een stevig glas wijn. Dat helpt om ondanks alles vrolijk te blijven. Ze lacht erbij: ‘Drank maakt meer lief dan je kapot is.’ Met deze grappige verdraaiing van de bekende Sire-actie, vertelt ze in één klap een heel verhaal.

De doorgaans saaie politici zijn in campagnetijd ook niet vies van een grapje. Wanneer er weer verkiezingen zijn, kunnen ze met wat hulp van een goed reclamebureau, soms onverwacht jolig uit de hoek komen. Sinds partijen de populariteit van bedrukte condoomverpakkingen hebben ontdekt, buitelen de one-liners als dollende kinderen over elkaar. Ik geloof dat het Groen Links was, die als eerste via de rubberen weg liet weten ‘Zin in Europese gemeenschap’ te hebben. Al gauw werd ze overtroefd door de VVD, die de gadget sierde met het opschrift ‘Voel de liberaal in je.’ Ik hoor de jeugd nu nog lachen.

Het wordt pas gevaarlijk als je citaten gebruikt in een omgeving met een pijnlijk zware lading. Op Joop.nl lees ik, dat het National September 11 Memorial Museum in New York, hiermee de mist is ingegaan. Op een van haar muren prijken in staal de letters: ‘No day shall erase you from the memory of time.’ Vergilius uit het Latijn vertaald in: ‘Geen dag zal jullie lot doen vergeten.’

De op zichzelf mooie regel blijkt bij nader onderzoek een eerbetoon aan twee dappere krijgers, die hun vijand op gruwelijke wijze hebben vermoord. Terroristen zouden deze zin kunnen lezen als een compliment. Het was beter geweest als de museumdirectie zich had gehouden aan wat ik noem de code Máxima: inhoud past bij vorm.

Deze column is gepubliceerd in Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad op 11 april 2014

2 gedachten over “Code Máxima”

 1. Weer een leuke column Ank. Alles heb ik met mijn boerenverstand kunnen volgen en snappen. Met uitzondering van die laatste zin: Het was beter geweest als de museumdirectie zich had gehouden aan wat jij noemt de code Maxima: inhoud past bij vorm.

  Als ik iets niet kan uitstaan, dan is het dat ik de laatste 5% van iets niet snap. Toevallig had ik vanmiddag niets zinnigs te doen. Wel veel werk in de tuin, maar dat kan wachten. Ik ben creatief in mijn eigen brein gaan graven naar de betekenis van: ‘inhoud past bij vorm’. Meteen moest ik denken aan een goed gevulde BH, maar in combinatie met een museumdirectie leverde dat niet meer begrip op voor jouw slotzin.
  Twee sigaren lang heb ik in de diepste krochten van mijn brein rond gespookt. Geen spoor van herkenning gevonden.
  Toen al mijn vindingrijkheid aangewend om op internet de speld in de hooiberg te vinden. En wat denk je? Juist, ook niks bruikbaars gevonden. Het blijft mij een raadsel.

  Inhoud past bij vorm. Ank, verder dan die BH kom ik echt niet. Sorry!
  Maar toch wel een leuke column. Ik houd wel van verhalen die me aan het denken zetten.

 2. Ha Thij, dank je wel voor je reactie. Blijf gerust nog even nadenken. Bij het eerstvolgende glas wijn of bier dat we drinken, halen we deze nog eens uit de kast. Als ik hem dan zelf nog snap tenminste.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.