De Z-factor

Met een muziekstuk van drie minuten maak je meer duidelijk dan met duizend woorden. Zoiets moet Henk Krol hebben gedacht toen hij vorig jaar zijn eigen 50Pluspuntenpartijprogramma probeerde te lezen. Hij kreeg een geniaal idee: ‘Ik huur Ben Cramer in om ons lijflied te zingen en dat gebruiken we dan als promotiefilmpje voor de verkiezingen.’ Ben Cramer is bekend geworden, hier bedoel ik verder niets mee, met de hit Het was maar een clown.

De kinderen liggen dubbel voor het scherm. ‘Mam, deze moet je zien. Kom!’ De cocreatie van het duo Cramer&Krol heeft geleid tot een gedrocht van een lied. Zelfs het koningslied is er poëzie bij. Op de melodie van Peter Koelewijn’s Kom van dat dak af  is een nieuwe tekst bedacht. Cramer is zichtbaar enthousiast over de aangepaste titel: Blijf van mijn poen af.

Met gekrulde tenen zie ik hoe Cramer zelfverzekerd in de camera kijkt en zich gedreven door hevige verontwaardiging naar een muzikaal hoogtepunt laat voeren. Het 50Pluslied gaat alleen over geld, punt 1 in het programma. Hiermee wordt meteen duidelijk wat de status van de andere 49 punten is: spek en bonen. Plaatsvervangende schaamte en een gevoel van ‘hier klopt iets niet’ maakt zich van mij meester. ‘Zet uit alsjeblieft.’

Niets heerlijkers dan cijfers die tegen je kromme tenen zeggen dat ze gelijk hebben. Volgens een in mei gepubliceerd OESO-rapport valt het gelukkig erg mee met de zieligheidsfactor van de meeste ouderen in Nederland. Iets minder gelukkig is dat het armoedepercentage onder de jongeren veel hoger ligt dan gedacht. Henk Krol kan als verstandig mens maar één ding doen:  gauw een toontje lager zingen.

Deze column is gepubliceerd in Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad op 28 juni 2013

8 gedachten over “De Z-factor”

  1. JA moet moet het juist wel doen MIeke, je moet even doorbijten maar na wat oefenen word je vrolijk van ergernis…ja dat kan dus ook al…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.