Domme hommel

Illustratie: Annemiek Janmaat

‘Moet je eens ruiken hoe lekker!’ Verrukt heb ik het vorige week een aantal keer uitgeroepen. Ik herkende de geur niet direct, maar de bomenkenner in huis wist het wel: ‘Dat is de bloei van de lindes hierachter.’ In een straal van 500 meter rond ‘hierachter’ hing de geur als een zoete deken over de straten. Het stemde onmiddellijk vrolijk.  
 
Hoewel: dat vrolijke ging er ’s avonds wel een beetje vanaf, toen diezelfde bomenkenner  een berichtje doorstuurde van de website van de Universiteit van Wageningen. Strekking: schrik niet als je rond deze tijd van het jaar een massagraf van hommels aantreft onder een lindeboom. Kijk, dat werkt natuurlijk niet. Eerst zeggen dat iemand niet moet schrikken en dan iets naars vertellen.
 
Want hommels, dat zijn de lobbesen onder de bijen. Probeer er gerust eentje te aaien. Steken doen ze niet, behalve als je het hen moeilijk maakt. Volgens Ome Wiki heeft een beetje hommel wel 3 miljoen haartjes op zijn lijf. Even voor de vergelijking: neem alle inwoners van Limburg die rechtop kunnen staan, vermenigvuldig ze met drie, zet ze op de rotonde van Guttecoven en je hebt een aardig idee over hoe dicht die haartjes bij elkaar staan. Dat verdient respect, zeker op zwoele dagen.
 
Afijn. Ter zake. Behalve lief zijn hommels ook dom. Nadenken kunnen ze niet. Blind van verlangen naar zoetigheid vliegen ze op de geurige lindes af. En leggen daar van honger het loodje. Je zou ze een hommelfluisteraar gunnen die hen zou waarschuwen: ‘Pas op, het is daar superdruk. Een bijna uitgebloeide linde mag dan nog wel lekker ruiken,  aan nectar heeft ze niet veel meer in huis.’ Maar ja, zo’n fluisteraar, dat is iets voor in een vliesvleugelig sprookje en het leven in deze wijk is verder heel reëel. Net zo reëel als in Wageningen trouwens, want daar zeggen ze: niet erg, ze gingen toch al bijna dood.

Deze column is gepubliceerd in Dagblad de Limburger op 27 juli 2019.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.