Echte Limburger

Illustratie: Annemiek Janmaat

Drie redenen ziet het Volkskrant magazine om een nummer te wijden aan Limburg. Journalist Marcia Luyten en publicist Petra Stienen vragen erom, daar begint het mee. Al snel daarna ziet de redactie tot haar grote verrassing ‘een heuse historische aanleiding’: als provincie van Nederland bestaat Limburg deze week precies 150 jaar. En tenslotte blijken er in Amsterdam een hoop journalisten met een zachte g rond te lopen. In Limburg geboren medewerkers die, ook al wonen ze er niet meer, makkelijk kunnen bijdragen aan een magazine met Limburgse wetenswaardigheden. Over een vierde argument voor een Limburg-special lees ik nergens iets terug, maar ik noem het toch maar even. Opeens is het in de Randstad sexy om een Limburgse achtergrond te hebben. Dus iedereen werkt mee.

Ik kan het niet helpen, maar meteen zie ik de bij elkaar gestoken koppen voor me. Goed, we maken een leuk nummer over Limburg. Hoe krijgen we dat vol? Nou, zo. We breinen een half uurtje met de benen op tafel. Vervolgens noteren we alles wat er geroepen wordt. Dat werken we uit in een paar openhartige verhalen van bekende Limburgers. En dan vullen we de gaten met clichés. Zo krijgen we een eh, luchtig geheel van alles wat de lezer graag leest. Dat Limburgers heel erg van fanfares houden. Dat ze week worden bij de geur van zuurvlees. En dat ze nog altijd collectief last hebben van, jaja daar is-ie weer, een minderwaardigheidscomplex.

Cécile Narinx, ex-Maastrichtse en hoofdredactrice van modeblad Harper’s Bazaar, steekt dat Limburgs minderwaardigheidscomplex in een nieuw jasje. In haar bijdrage beschrijft ze een empathische observatie: ‘…ik besefte dat er in Maastricht, en misschien wel in de rest van Limburg, een vreemd humeur heerst. Een combinatie van calimero-complex en super-chauvinisme: wij zijn beter en bourgondischer en chiquer dan de rest…’

Of het nu door deze gespleten-humeur-analyse of iets anders komt, ik weet het niet. Ik blijf het maar denken. Stel dat het allemaal waar is. Dat dit allemaal klopt. Dan ben ik dus geen echte.

Deze column is gepubliceerd in de Limburgse kranten op 12 mei 2017.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.