Goed doen

‘Wat heb je nodig als je ziek wordt, een handicap hebt, oud bent of werkloos? En wat mag je van mensen zelf verwachten?’ Tof Thissen, directeur van het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten, werpt alvast wat vragen op. Hij pleit voor een brede, maatschappelijke discussie over de participatiemaatschappij. Niemand weet nog hoe die er precies uit gaat zien. We zullen hem samen vorm moeten geven. Het is de hoogste tijd vindt Tof, om nieuw leven te blazen in doodgeslagen begrippen als ‘sociaal’ en ‘solidair’.

Zo, laat je hersens maar kraken dan. Hoe krijg je antwoord op zulke vragen? En waar moet je beginnen? Kom daar maar eens om op een verjaardagsfeestje. Als iedereen zijn pilsje heeft, willen we het nog wel hebben over hoe erg het is voor Jan, dat hij zonder werk zit en hoe vreselijk voor Mia dat ze uitzaaiingen heeft, maar op het moment dat de gastheer met een sigaartje tussen de vingers van wal steekt over zijn visie op de begrippen ‘sociaal en solidair’, vragen we toch al gauw of de muziek wat harder mag.

Tof Thissen stelt dezelfde vragen als Bertolt Brecht in het toneelstuk De goede mens van Sezuan. Deze parabel is geschreven in 1939, toch past het thema onze nieuwe tijd als een oude jas. Hoe moeilijk is het om goed te doen in een wereld die om overleven vraagt? Brechts stuk, dat op dit moment gespeeld wordt door Toneelgroep Maastricht, geeft antwoord op die vraag. Het is nog makkelijker om een augiusstal uit te mesten dan goed te doen in een samenleving waarin mensen vragen: ‘Eh… sociaal en solidair, wat was dat ook alweer?’

Deze column in gepubliceerd in Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad van 8 november 2013

2 gedachten over “Goed doen”

  1. “Ank,
    Ik was laatst op een verjaardagsfeestje en daar werd een slepende en blijkbaar moeilijk liggende erfeniskwestie aangesneden. Ik kan je vertellen dat dat geen lolletje was. Koos, die vond dat hij de enige wettelijke erfgenaam was hebben ze bebloed, met zijn krukken en een gebroken neus en kaakbeen om half een ‘s nachts buiten de deur gezet. Hij was herstellende van een gebroken heup. Over sociaal en solidair gesproken… Als ik in staat was geweest om hem te helpen, had ik dat zeker gedaan.
    Dat voorval buiten beschouwing gelaten was het er wel gezellig.
    Groet,
    Theodoor.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.