Goed nieuws

Illustratie: Annemiek Janmaat
Illustratie: Annemiek Janmaat

Een collega stuurt mij een mailtje met als onderwerp: hier worden wij blij van. Zo’n toezegging gooi ik niet meteen in de prullenbak. Na een snelle blik is me duidelijk waar het over gaat: de uitgave van een bijzondere krant met de naam World’s Best News. De in Vaals geboren aanjager van de Nederlandse editie, Ralf Bodelier, vindt dat we ook recht hebben op positieve berichten en ziet het als zijn missie om ons het goede wereldnieuws te brengen.

Kijk, dat is een prettig begin van de dag. Want hij heeft natuurlijk gelijk, die Ralf Bodelier. De zoeklichten van journalisten beschijnen in de eerste plaats de uitzonderingen, de calamiteiten. Alles wat gewoon en goed is, blijft vaak ongenoemd. Een tegel uit mijn moeders keuken: slecht nieuws bereikt je eerder dan goed nieuws. Fijn dat Bodelier zich daar iets van aantrekt.

Behalve de World’s Best News-krant bestaat er ook een website met die naam. Vooralsnog blij klikkend aldaar, kom ik uit bij een quiz waarin ik kan testen hoe het gesteld is met mijn kennis van het goede in de wereld. Slecht dus. Van de acht vragen, meerkeuze notabene, heb ik er vijf fout. Hoogste tijd om dat recht te trekken. Gelukkig geeft de site ook de antwoorden op de gestelde vragen. Zo kan ik mijn achterstallige kennis over onder meer de tijgerstand in India en de afname van honger, armoede en geweld, wat opvijzelen.

Ik ga hier niet al het goede nieuws verklappen. Ik zeg alleen maar dat het te vinden is. Behalve op het internet, vindt u het dus ook in een papieren krantje. Dat werd pas nog op straat uitgedeeld in Amsterdam, Den Bosch, Leeuwarden en Tilburg. Wat u zegt, niet naast de deur. Dat ik het hier noem, is omdat ik naarstig probeer iets van Bodeliers bemoedigende, positieve insteek binnen te laten in mijn hoofd. Het is ook dáárom, dat ik mijn zure vraag heb vastgehouden tot de laatste regel. Waarom zagen we die krant niet in Limburg?

Deze column is gepubliceerd in de Limburgse kranten op 3 juni 2016.

Link naar de column in de digitale krant:

http://digitaal.ddl.x-cago.net/DDL/20160603/public/pages/01010HE/articles/DDL-20160603-01010HE003.html

 

 

 

 

4 gedachten over “Goed nieuws”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.