Groene streep

Vlak voor de dooie pier van Scheveningen staat een glazen kiosk van ongeveer drie bij drie meter. Het platte dak is afgewerkt met witte trespaplaten, voorzien van zwarte blokletters. Zij maken duidelijk wat er in de kraam te koop is: DE BIJBEL HET WOORD VAN GOD. Een meeuw stijgt op vanaf het dak. Het bord voor de deur wiebelt in de wind.

Op het strand leggen stratenmakers de laatste hand aan een strak betonnen wandelpad. Ideaal voor alles wat een vlakke ondergrond nodig heeft om vooruit te komen. Architect De Solà-Morales is erin geslaagd de nieuw ingerichte strook tussen visafslag en pier, zowel senior- als babyproof te maken. Tegelijkertijd heeft hij iets moois toegevoegd aan de mistroostige Makado-look van het uitwaaigebied van de Hofstad.

Veel oma’s met kinderwagens. Hun dochters en zonen maken carrière of proberen gewoon het hoofd boven water te houden. Een mevrouw met een poedel kruist een dame in gele broek. Ze knikken goedemiddag. Even voorbij de godswoordkraam loopt een gezin met drie kinderen. Moeders favoriete kleur is helblauw, zo vertellen haar jas, de buggybekleding, de winterjackjes en de mutsen van haar kroost. Je hoeft maar ergens blij van te worden. Een Haagse gemeentewerker tipt de lantaarnpalen hier en daar bij met een likje verf.

Een brede groene streep die het einde van de wereld markeert: de Noordzee ligt erbij als een schilderij, dat door God zelf gemaakt is. Maar het schilderwerk is voor de gemeentewerker en of er een god bestaat, is zeer de vraag. Wat in elk geval bestaat, is een vleugje geluk soms, onder de telkens veranderende lucht.

Deze column is gepubliceerd in Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad van 28 februari 2014

2 gedachten over “Groene streep”

  1. Ank, je voelt dat de lente voor de deur staat. Het exterieur voor de brede groene streep, die het einde van de wereld markeert, wordt overal opgekalefaterd en in gereedheid gebracht. Dat is het teken.
    En inderdaad, of er een God bestaat is maar de vraag. Het overtuigende bewijs moet nog geleverd worden. Mooie verhalen uit oude, gezalfde en godgeleerde monden overtuigen niet meer. Dat Hij maar eens in hoogst eigen persoon naar beneden komt en Zijn kinderen van zijn heuse bestaan overtuigt, door bijvoorbeeld alle kanker van het ene op het andere moment uit de wereld te helpen. Met Zijn geprezen almacht moet dat een peulenschilletje zijn, daar heeft Hij geen toverstokje voor nodig. Maar dit zal niet gebeuren. Hij zal zich door een aardklootje niet laten uitdagen. Dat was in oudtestamentische tijden wel anders. Toen bemoeide Hij zich met de hele gang van zaken hier.
    Trouwens, het Oude Testament heb ik tot Oud Christelijke Mythen verklaard, te vergelijken met die van de Grieken. De bijbel, het woord van God? Amehoela. Hij had er een mastergraad niet mee gehaald, zelfs een bachelor niet. Te veel ongerijmdheden…
    Ik klamp me vast aan dat vleugje geluk van je.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.