Grote dromen

Als je niet weet wat je met je leven wil, ben je aan de grillen van anderen overgeleverd. Geen aantrekkelijk vooruitzicht, dus wapen je je er tegen door ervoor te zorgen dat je op zijn minst een eigen missie hebt. En soms is dat nog niet zo eenvoudig, want hoe weet je nu wat jouw missie is?

Een schooltje bouwen in Madagaskar? Te warm. Iets uitvinden waarmee blinden kunnen autorijden? Te moeilijk. Concertpianist worden? Te weinig talent.

Er eenvoudig zijn, omdat leven nu eenmaal nieuw leven voortbrengt, is iets voor een dier. Een dier is. Niet meer en niet minder. Een kat mag een kat zijn en een koe een koe, maar als mens kom je er niet zo gemakkelijk vanaf. Je hebt pas bestaansrecht als het gevangen kan worden in mooie woorden. En schijnbaar kun je pas echt gelukkig zijn als je een wel heel bijzondere opdracht aan het volbrengen bent.

Het staat natuurlijk niet zo sexy, alleen maar een beetje ‘er gewoon zijn’. Als mens. Soms serieus, soms luchtig. Nu eens heel betrokken, dan weer eens wat afstandelijker. Blij, bezorgd, nieuwsgierig, maar ook terughoudend als dat zo uitkomt. Tevreden met een dag waarop je plotseling bloemen ruikt: het lijkt niet in deze tijd te passen.

Je bent pas iemand als je gezien wordt en liefst door iedereen: via de televisie of desnoods op YouTube. Je moet grote dromen hebben en dat jaagt de boel behoorlijk op. Soms zo erg dat iemand je eraan moet herinneren dat er niets mis mee is als je maar iets heel kleins wil: een stukje schrijven bijvoorbeeld.

Deze column is gepubliceerd in Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad op 3 januari 2014

17 gedachten over “Grote dromen”

  1. vooral de vierde alinea laat mijn hartje sneller kloppen. Je hebt gewoon zó gelijk kan me er helemaal in vinden!

  2. Ja hoor Ank ook in 2014 blijf ik gewoon fan van je schrijfkunst.
    Ik wil ook maar iets heel kleins, gelukkig zijn en genieten van het leven, daar word je blij van en dat heeft ook zijn effect op de mensen om je heen:))

  3. Ank, niet zo bescheiden over de pareltjes die je wekelijks in de gezamenlijke Limburgse kranten zet. Wie weet wat je er mee veroorzaakt. Vraag het de 160.000 duizend abonnees. Misschien ben je soms de magiër die met een eenvoudige beweging van je toverstokje een geweldig effect uitlokt, of ben je wel de vlinder die met één vleugelslag ergens ver weg een hevige storm tot bedaren brengt. Of zoals Archimedes indertijd zei: ‘Geef mij een lange hefboom en ik kan er de hele wereld mee in beweging zetten.’
    In de orde en chaos van alledag kan iets ogenschijnlijk kleins uitgroeien tot iets reusachtigs. De juiste woorden in een geschikte volgorde kunnen wonderen verrichten. Je hebt er niet per se veel n voor nodig. Hemingway schreef een boek bestaande uit zes woorden: ‘For sale: baby shoes, never worn.’

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.