Halve prei

Op de groenteafdeling in de supermarkt knijp ik zachtjes in de nog lichtrode tomaten. Naast mij staat een jonge vrouw met een paar stengels prei in haar handen. Ze kijkt me even aan en breekt dan in een vlugge beweging de bovenste groene helft van de witte onderkant. ‘Ik ga niet betalen voor wat ik niet opeet’ zegt ze, meer tegen zichzelf dan tegen mij. Dan legt ze de delen die ze niet hoeft, terug tussen de ongeschonden preien in de krat.

Ik zou er niet opkomen. Wij gebruiken de prei bijna helemaal tot in het spitse puntje, ook vanwege de vitaminen. Juist daarom blijft de actie van de vrouw me fascineren. Zij kijkt dus anders naar de wereld dan ik. Daardoor doet ze me denken aan onze nationale knuffelnerd Alexander Klöpping.

Alexander is er goed in, om dingen die eerst nog alleen ‘gewoon’ bestonden, te vertalen naar digitale concepten. Zo heeft hij eens rondgekeken in een bladenkiosk en gedacht: ‘Mijn generatie wil overal in kunnen kijken, zonder de prikkende ogen van de bladenbaas in de rug te voelen. Bovendien willen wij niet betalen voor wat we niet lezen. Dit kan veel makkelijker.’

Zo bedacht hij Blendle, een digitale kiosk, waarin je ongestoord kunt snuffelen in tal van kranten en tijdschriften. Artikelen of reportages koop je er per stuk, dus zonder dat daar een krant met zes katernen aan vast hangt. Alleen voor wat je echt leest, tast je in je digitale buidel. Is het een geniaal concept? Het ultieme antwoord op de vragen van deze tijd? Misschien. Ik zit nog een beetje met die vitaminen.

Deze column is gepubliceerd in Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad op 25 april 2014

6 gedachten over “Halve prei”

  1. In alle opzichten een sterke column Ank Aerts. Geeft subtiel de tijdsgeest weer van het ogenschijnlijk “kiezen-voor-je-eigen”.

  2. Wat heerlijk: al die fijne reacties. En dan schijnt ook nog de zon en staat mijn tas klaar om een paar dagen naar Spanje te vertrekken. Eens kijken of daar ook nog wat leuks te beleven valt. Met drie zussen en een moeder die op mij passen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.