Heel Holland bakt

Terwijl miljoenen landgenoten tijdens hun zonvakantie vrijwillig verschroeien aan de kusten van Turkije, Spanje of Frankrijk hoeven de thuisblijvers zich niet te vervelen. In de zon bakken is fijn voor wie er tegen kan en er van houdt, maar je kunt ook lekker bakken zonder zelf een bruin korstje te krijgen. Omroep Max speelt hier op in, door in de komkommertijd de kijker wekelijks te trakteren op een idols-achtige bakcompetitie.

In het televisieprogramma Heel Holland bakt nemen tien amateurs het acht weken lang tegen elkaar op in de strijd om de titel: Beste thuisbakker van Nederland. Presentatrice Martine Bijl moedert over de kandidaten, die er volgens de jury zo nu en dan een potje van maken. Deze jury, bestaande uit meesterpatissier Robèrt van Beckhoven en culinair publicist Janny van der Heijden, stuurde al zeven bakkers naar huis. Woensdag is de finale tussen de drie laatste kandidaten.

Zoete broodjes worden er niet gebakken, de beoordelingen zijn niet mild. Robèrt en  Janny nemen zichzelf uiterst serieus en dus doen ook de kandidaten dat. De meesterpatissier en zijn assistente bedienen zich van een jargon waar professionele wijnproevers nog een puntje aan kunnen zuigen. Niemand waagt het om te lachen wanneer het duo bij het proeven dingen zegt als: ‘er gebeurt veel in je mond’ of ‘ ik mis spanning in je taart.’

De zwetende en zwoegende kandidaten knikken schuldbewust wanneer ze horen dat hun bokkenpootjes chewy zijn en hun tulband weinig karakter heeft. Complimenten  klinken geheimzinnig en weldoordacht: ‘Je bavarois is heel baveus.’ Alsof je tegen een schrijver zegt: ‘Jouw woorden zitten vol met letters zeg!’

Deze column is gepubliceerd in Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad op 19 juli 2013

5 gedachten over “Heel Holland bakt”

  1. … ze zouden eigenlijk nog wat kids moeten inschakelen die de kommen met beslag na gebruik mogen leeg likken… het idee dat die (de kommen, niet de kids) na gebruik gewoon in de afwasmachine verdwijnen vind ik niet prettig… de beslagrestjes van mam waren vroeger minstens zo lekker als de vlaaien die de volgende dag op tafel stonden….

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.