Helaas

De crash van de MH17 spookt nog steeds door mijn hoofd. Het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid ‘onthulde’ wat wij al wisten. Er was niets mis met het vliegtuig of de piloten. Het is zonneklaar dat het toestel van buitenaf is doorboord. Domweg uit de lucht geschoten. We weten alleen nog niet door wie.

Direct na de ramp beloofde Rutte, verrassend vaderlijk, er alles aan te doen de daders voor het gerecht te krijgen. We zullen zien. Eerst maar eens het complete verhaal over de ware toedracht. Al lijkt de kans dat dat op tafel komt bijzonder klein.

Het is druk in de trein. Ik kan nog net neerploffen op een klapstoeltje bij de deur. Tegenover me staat een meisje van een jaar of twintig in een roze T-shirt met opdruk. Look deep into nature, and then you will understand things better. Als je daar van Maastricht tot Meerssen met je neus bovenop gezeten hebt, wil je dat best geloven. Bovendien is het niet zomaar een zweverige stelling, maar een citaat van Albert Einstein.

Thuis loop ik, de quote nog vers in gedachten, de tuin in. Wie weet heeft Einstein gelijk en moet ik eens wat beter om me heen kijken. Misschien vind ik wel antwoorden op de nog open vragen in de in spinrag gevangen struiken. Of in de vijver, waarin een vette kikker huist. Een glibberige jongen, die zich liefst verborgen houdt tussen het eendenkroos. Helaas, het zennen mag niet baten, ook al is nu duidelijk hoe het ongeveer gebeurde. Begrijpen dát het gebeurd is, is een ander verhaal.

Deze column is gepubliceerd in Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad op 12 september 2014.

2 gedachten over “Helaas”

  1. Einstein was een verrekijker, die keek miljarden lichtjaren ver de natuur in en haalde daar zijn inspiratie vandaan. Ik betwijfel dat hij tot zijn relativiteitstheorie is gekomen nadat hij een naaktslak over zijn glibberspoor heeft zien racen. Leuke column, Ank.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.