Het l-woord 2

Illustratie: Annemiek Janmaat

Vorige week vertelde ik u over mijn levensloopbestendige woning en wat dat begrip met mij doet: het bezorgt mij kromme tenen. Gelukkig was mijn verzoek om mee te denken over een vervanger voor dat l-woord niet aan dovemansoren gericht. Ik zag mijn mailbox vollopen met reacties van lezers die begrijpen wat ik bedoel. Waarvoor hartelijk dank. Graag deel ik vandaag met u de oogst.

Blijfhuis, barrière-vrije-woning en voor-altijd-huis. Doorlopende woning. Forever-home, en langer-eigen-thuis-huis. Maathuis, meegroeihuis, gemakhuis. Free-age-home. Kwaal-neutraal-huis, lang-leve-de-lol-woning en doesn’t-matter-what-age-home. Woning van altijd durende bijstand, tot-in-de-eeuwigheid-amen-woning. Generatieloze woning en eind-goed-al-goed-woning. Wat ik ook voorbij zag komen: de promijwo. Deze laatste, zo staat in de toelichting, is afgeleid van PRObleem-verMIJdende-WOning.U ziet het: we hebben het l-woord helemaal niet nodig. Met een gerust hart verban ik het bij deze voor eeuwig naar het rijk der overbodige, bloedeloze begrippen.

Behalve van woorden waarover goed is nagedacht, houd ik ook van orde. Niet op het fascistische af maar toch, orde. Washandjes bij de washandjes, handdoeken bij de handdoeken, dat werk. Die ordelijke instelling geeft niet alleen rust, soms levert ze ook interessante inzichten op. Nu ik een avond boven de hierboven gepresenteerde opsomming heb gehangen, zie ik het volgende:

Deze krant kent vijf soorten lezers. Allereerst is er de categorie lezers die heeft gedacht: zoek het maar lekker uit met je levensloopbestendige woning, ik ga hier niet aan meedoen. De rest is te onderscheiden in lezers die houden van kort en krachtig, lezers die niet vies zijn van een beetje Engels, lezers waar nog iets katholieks in zit en lezers die zich alleen laten vangen onder de noemer ‘overig.’

Hebben we iets aan dit overzicht? Hm. Ik zou zo gauw niet weten wat. Maar lekker is het wel, zo’n lijstje dat compleetheid suggereert. Ik voel ik mij alweer helemaal zen.

Deze column is gepubliceerd in Dagblad de LImburger op 2 juni 2018.

 

 

 

 

 

2 gedachten over “Het l-woord 2”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.