Het nieuwe

Delen is het nieuwe hebben. Dat geldt ook voor kennis. Voor het geval u het nieuwe niet meteen kunt vatten heb ik goed nieuws. Ik doe u mijn weetjes cadeau. Geen paniek, het past allemaal op een half A4-tje. Misschien kunt u er meer mee dan ik.

In de politiek zien we dat rechts het nieuwe links is en links het nieuwe rechts. Daar er zit een bepaalde logica in. Meer dan in het geloof, want dat is gewoon uit. We nemen onze toevlucht tot het nieuwe bidden: met geloken ogen heel mindfull kauwen op een rozijn.

Wat de gezondheid aangaat, hoeft u maar een paar dingen te onthouden. We schuiven met zijn allen tien jaar naar voren. Dertig is het nieuwe twintig, veertig het nieuwe dertig en als we zo doortellen is negentig het nieuwe tachtig. Verder verschuift er nog iets, maar dan naar boven. De plek waar het vast gaat zitten als gevolg van onze onbedwingbare werklust. Pijn in de nek is het nieuwe pijn in de rug.

Vrouwen werpen hun crèmepjes weg want botox is het nieuwe smeren. Mannen gaan kaal. Dat is absoluut, maar dan ook helemaal en overal, het nieuwe ‘ik heb het nog.’

Omdat we zo jong blijven, doen we alles sneller. Rennen is het nieuwe lopen, vliegen het nieuwe rijden, wappen het nieuwe bellen en zappen het nieuwe staren. Kinderen opvoeden kan best tussen de bedrijven door. Makkie, we hoeven er niet eens meer bíj te zitten. Gamen is het nieuwe spelen. Wat later is snacken het nieuwe eten en zuipen het nieuwe drinken. We kijken niet op een comaatje meer of minder.

Mocht u onverhoopt toch nog oud worden? Met een pilletje is het nieuwe sterven gauw geregeld. Dan is met uw honderd toch maar mooi het nieuwe negentig neergezet.

Deze column is gepubliceerd in Kumulus Magazine van april 2013

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.