Hip Berlijn

Illustratie: Annemiek Janmaat

Omdat alles wat hip is in Berlijn de neiging heeft naar het westen te waaien, bij deze een voorschotje op te verwachten modetrends bij ons.
 
Van baby tot bejaarde, in deze metropool loopt werkelijk iedereen op sneakers. Een vilten peuterschoentje of een bruine sandaal is er niet meer bij. Vanaf het moment dat ik vorige week aankwam tot nu, zag ik welgeteld één vrouw op hakken en één man op gewone wandelschoenen. Kortom: de versneakering van de mensheid zet gestaag door.
 
Voor lichaamsdelen geldt: één tattoo is geen tattoo. Dit betreft trouwens niet alleen armen en benen. Het credo gaat ook op voor nek, hals en decolleté. Er kan altijd nog wel een draak of popster bij. Doordat de nadruk bij de hippe mens vooral ligt op zijn huidversieringen, mag diens verdere kleding gerust onopvallend blijven. Dat dan wel.
 
Wat de haardracht voor mannen aangaat, is duidelijk dat het knotje de hier ooit zo gekoesterde hanenkam met succes heeft verdreven. Saillant detail: de aandoenlijke manbun is niet langer voorbehouden aan jonge hipstergasten. Ook de vlottere senior komt er goed mee weg.
 
Tot slot nog een andere vermeldenswaardige trend: vrouwen geven hier hun baby’s gerust in het openbaar de borst. En of dat nu in een park is of op een terras, niemand haalt het in zijn hoofd om met servet of zakdoek te gaan zwaaien. De voedende borst hoeft nergens bedekt.
 
De vrouwenborst wordt dus gezien als niet perse iets seksueels. Deze verademend soepele blik op de borst werkt door op niet-voedende vrouwen. Met als gevolg dat ook de behaloze vrouw weer opduikt in het straatbeeld. Waarbij opvalt dat de gezichtsuitdrukking van deze trendsetters doet denken aan die van Prins Claus, nadat hij zijn stropdas de zaal insmeet: eindelijk bevrijd.  

Deze column is gepubliceerd in Dagblad de Limburger op 17 augustus 2019.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.