Kiezersopkomst

Lezen en boeken kopen, dat is iets voor vrouwen van een jaar of vijfenzestig. Dat zie je meteen als je kijkt naar het publiek, dat is afgekomen op het interview met Tommy Wieringa, afgelopen zondag in het Glaspaleis in Heerlen. Het handjevol jongeren en mannen in de zaal, lijkt vooral te zijn meegekomen om die dames op leeftijd, al dan niet schravelend met een rollator, te begeleiden. Hoe erg is dat? Hoe bijzonder is het nu om een schrijver te ontmoeten, die zinnen maakt als: Er vergingen schepen in de stilte tussen hen. Je kunt toch ook gewoon zeggen dat ze verschrikkelijke mot hadden? Nou dan.

Vrouwenemancipatie, dat is iets voor gladgeschoren vrouwen die (denken dat ze) in hun tweede jeugd zitten. Dat zie je meteen als je kijkt naar het publiek dat is afgekomen op het programma van de Internationale Vrouwendag afgelopen zaterdag,  alweer in het Heerlense Glaspaleis. Het handjevol jonge meiden in de zaal, lijkt vooral te zijn meegekomen om de 17-jarige scholiere die de inleiding verzorgt, te vergezellen. Hoe erg is dat? Hoe nodig is het nu dat het emancipatiewerk nog wordt opgepakt door de nieuwe generatie? Je ziet toch aan de vlotte spreekster dat het helemaal klaar is? Nou dan.

Gemeentepolitiek, dat is vooral iets voor mannen. Dat zie je meteen als je kijkt naar de kandidatenkieslijsten. Of je nu de lijst van Heerlen, Venlo of Maastricht hebt: tegenover  krap één rok staan ruim twee broeken. De verwachte kiezersopkomst  komende woensdag is 54%. Hoe erg is dat? Die mannen hebben hartstikke veel verstand van  lantaarnpalen en bouwprojecten. Dat is genoeg  toch? Nou dan.

Deze column is gepubliceerd in Dagblad de LImburger en het Limburgs Dagblad op 14 maart 2014

14 gedachten over “Kiezersopkomst”

 1. Dochters mogen ook stemmen….maar weten niet op wie. Hoe erg is dat? Weet het zelf ook niet, dat is erg…dan maar op een leuke kop stemmen of een vrouw…. Ben nieuwsgierig naar het percentage van opkomst bij de kiezers. Is daar man en vrouw wel evenredig verdeeld?

 2. Voor de liefhebber wat cijfers: het percentage vrouwen op de kieslijst van Maastricht 31%, Nuth 30%, Venlo 29%, Heerlen 26%, Horst 23%, Sittard-Geleen 22%. Na die 6 had ik geen zin meer om te tellen

 3. Vind dat emancipatie nog steeds aandacht verdiend, vandaar ook het verzoek aan de vrouwen om een jongere vrouw mee te nemen naar de internationale vrouwendag. En juist daarom hadden we een jonge vrouw uitgenodigd! Dus die jonge aanwezige vrouwen waren daar niet vanwege Justine! Wil ik toch even rechtzetten!

 4. Hoi Ank, drie dagen verstoken geweest van internet, TV, telefoon en de Volkskrant online. Vandaar dat ik nu pas reageer.
  Ik was niet in het Glaspaleis, maar wel op het Boekenbal. Ik kwam daar Conny Palmen tegen. Ze was patent gekleed, ik kan niet anders zeggen. Het moet haar een vermogen gekost hebben. Haar kapsel was als vanouds in een keukenmachine in model gebracht.
  We begroetten elkaar allervriendelijkst.
  ‘Goh, wat een verrassing jou nog eens te ontmoeten -smak..smak..smak- je ziet er charmant uit. Je deux-pièces past uitstekend bij dat getergde kapsel van je.’
  ‘O, wat leuk Thij, dat je dat zegt. Mijn oude schoolvriendin uit St. Odilienberg stuurde mij laatst een column van een aanstormend talent uit een of ander gat in Zuid-Limburg, dat mijn haar ook een ‘getergd kapsel’ noemde. Dat vond ik zo raak getypeerd, dat ik de term vooraan in mijn moleskine heb genoteerd. In mijn volgende roman wordt hij geplagieerd. Uiteraard niet in combinatie met een haardos, maar met het bakkes van een gitaarzanger die enkele hoge tonen uit zijn instrument trekt en daarbij een smoel opzet alsof er een citroen in zijn gezicht wordt uitgeknepen: een getergd porem.
  Niet verder vertellen. Hoe gaat het anders met jou? Nog altijd bezig met je debuutroman?’
  ‘Er vergingen schepen in de stilte tussen hen.’ Ik weet niet in welk verband die zin gebruikt werd, maar zonder context komt hij nogal bombastisch en barok over. Het lijkt alsof het inderdaad een tikkeltje minder zou kunnen. Het zou ook kunnen zijn dat Wieringa de sfeer treffend weergeeft met deze wijdse metafoor.
  Zo was jouw ‘tergend kapsel’ indertijd ook onovertroffen omdat het ook nog eens beeldrijmde met het zichtbaar door drank en sigaretten aangetaste uiterlijk van Conny Palmen.
  Na het derde glas wijn heeft ze me beloofd dat je een gratis exemplaar van haar volgende boek krijgt. Daar dan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.