Kreun-zucht-vloek

Illustratie: Annemiek Janmaat

Er gaat niets boven vredige kerstgedachten. Werkelijk waar, ik zou niet weten wat fijner is dan met een glaasje verstrooiing binnen handbereik, vreedzaam te mijmeren over voornemens die de moeite van het proberen waard zijn. Halverwege derde kerstdag ben ik eruit. Dat klinkt zo: ‘Lieve familie en vrienden, voortaan laat ik alle ergernissen losss!’ Over welk onderwerp het ook gaat: no way, dat iemand mij nog de kast op krijgt. Vanaf nu ben ik alleen maar easy en chill.

Tenminste, tot mijn oog valt op dat artikel in de Volkskrant. Een luchtig stukje, waarin een rammel Bekende Nederlanders wordt opgevoerd. Eentje daarvan wordt uitgeroepen tot meest spraakmakende mediapersoonlijkheid van het jaar. Mij is niet helemaal duidelijk hoe die verkiezing er aan toe ging, waarschijnlijk lag ik even onder een steen, maar dat is bijzaak. Twan Huys is de winnaar. Afijn. Leuk, maar daar gaat het nu niet om. Het had ook Philip Freriks of Eva Jinek kunnen zijn. Leest u even mee wat er over de laatste gezegd wordt:

‘Eva Jinek. Natuurlijk was er die ene columnist ergens in Limbabwe die zijn eigen bolle onderbuik liet leeglopen, omdat…’ Sorry. Als u het niet erg vindt, stop ik hier met citeren. Want -kreun- ik ben opeens een beetje misselijk. Over wat ‘die ene columnist’ uit Limburg schreef, vlak nadat Jinek met zwangerschapsverlof ging, is al genoeg gezegd. Niet handig, een faux pas: allemaal waar. Je verkneukelen om andermans ongemakken en tegelijkertijd respectvol blijven is een schier onmogelijke kunst. Koorddansen over spinrag; begin er niet aan. Maar -zucht- ook daar gaat het hier niet om.

Waar het hier wél om gaat, is dat ‘ergens in Limbabwe.’ Ah! wat ben ik klaar met dat zogenaamd grappig Limburg-bashen. Slechts drie woorden -vloek- en mijn zorgvuldig bijelkaar gemijmerd voornemen is al aan gort geschoten, nog voordat de eerste vuurpijl de lucht invliegt.

Heeft iemand iets anders voor me in de aanbieding? Alles is goed, als het maar niet te vredig is.

Deze column is gepubliceerd in het Dagblad de Limburger op 5 januari 2019.

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.