Lamballen

Illustratie: Annemiek Janmaat

Eerst even dit. Dat mooie woord hierboven, lamballen, heb ik niet zelf verzonnen. Was het maar waar. Dan zat ik nu trots te glimmen boven mijn toetsenbord. Maar nee hoor, ik zit hier net als anders, doodnormaal aan tafel.

Afijn, lamballen dus. Ik kwam het woord tegen op Libelle.nl. Nu niet meteen wegrennen beste lezer. Ik beloof u: dit stukje gaat niet ruiken naar robijnfrisse bloemetjesdekbedden of andere dingen die beeld en geluid van Yvon Jaspers oproepen. Libelle is door de jaren heen een medium geworden dat de moeite waard is om tot je te nemen, zo af en toe. Bij de kapper bijvoorbeeld, of in de wachtkamer van de dokter. In elk geval, op al die plekken waar je moet wachten op iemand die wel eens een ingrijpende handeling zou kunnen gaan verrichten, waar je behoorlijk zenuwachtig over bent. Libelleweetjes werken niet alleen opbeurend, ze dragen bovendien bij aan zowel je mensen- als je zelfkennis. Twee zaken die onontbeerlijk zijn om te overleven in eeuwen als de onze.

Dankzij het Libelle-artikel ‘10 dingen die wij doen als we alleen thuis zijn’ weet ik nu wat mensen zoal uitspoken als ze zich onbespied wanen. Ze nemen de kat in bed, kijken soaps, frunniken aan hun tenen en zetten muziek op uit vroeger discotijden. Ze degraderen brokken chocola tot avondeten en bellen met nóg een glas wijn in de hand uren met vriendinnen. Verder zitten ze met de deur open op het toilet, steken binnenshuis een peuk op en trekken een joggingpak aan om te gaan lamballen.

Aha. Een voor een activiteiten die mij vertrouwd in de oren klinken. En mijn katloze staat even daargelaten, moet ik bekennen dat ik meer op het Libelle-wij lijk dan ik dacht. Rest mij nog één vraag, als het even mag. Wat doen mensen in hemelsnaam als ze níet alleen thuis zijn?

Deze column is gepubliceerd in Dagblad de Limburger op 10 november 2018.

2 gedachten over “Lamballen”

  1. De echte lamballer, lijkt mij, zal alle moeite doen de huisgenoten zo snel mogelijk de deur uit te werken om dan weer in alle vrijheid naar hartelust te gaan lamballen. Dit geldt voor de dames. Heren lamballen niet!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.