Lezersleed

Illustratie: Annemiek Janmaat
Illustratie: Annemiek Janmaat

Er ligt een brief in de brievenbus waarin met boze letters geschreven staat: ‘Dit vraagt om een column. De PvdA is compleet de weg kwijt.’ De schrijver van de brief is woest over een uitlating van de PvdA aan het adres van zzp’ers. Die laat niets te raden over: de PvdA ziet in de groei van het aantal zelfstandigen zonder personeel een gevaar dat bestreden moet worden. En dat kan, even kort gezegd, volgens Samsom het best door aan alle zzp’ers verzekerings- en pensioenplicht op te leggen. ‘Waar moet ik dat in godsnaam van betalen?’, vraagt de briefschrijver zich af. Dat weet ik ook niet. Maar ik kan me alles voorstellen bij zijn ergernis. Als je nog maar net voor jezelf begonnen bent, blijft er echt geen geld over voor ‘luxezaken’ als een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een spaarpotje voor later.

Via Twitter bereikt me een bericht van een volger die ook met iets omhoog zit. ‘Weet je dat er onlangs in Limbricht een reekalf zijn voorpoten heeft verloren in een maaimachine?’ Niet dat de schrijfster er zo direct om vraagt, maar verderop in haar bericht lees ik duidelijk de teleurstelling over het gebrek aan media-aandacht in dit voorval.

Tjsa, wat te kiezen? Het sneue reekalfje of de terecht boze zelfstandige zonder poen? Zoals zo vaak wanneer ik twijfel, komt het antwoord van boven. Een kwestie van lang genoeg wachten. Nietsvermoedend sta ik een glas bier te drinken aan de bar, als een beschonken dame opeens naar mij wijst en dwars door het café roept:

‘Weet je wat jij eens moest doen? Jij moest eens over seks schrijven!’ Want, zo gaat ze verder terwijl ze wiebelend op haar hakken het lege glas op de toog zet: ‘Ik zal je eens wat vertellen: seks is de meest overschatte activiteit die er bestaat.’ Ik kijk haar aan en wacht geduldig of er nog meer komt. Dat geduld is geen aangeboren eigenschap. Het is les 1 uit de cursus Effectieve Communicatie: je hoeft niet op alles te reageren.

Deze column is gepubliceerd in de Limburgse kranten op 17 juni 2016.

8 gedachten over “Lezersleed”

  1. Dat wordt dus een column over een ZZP’er die z’n voorpoten heeft verloren terwijl hij seks had. Opgelost.

          1. Dat vraag ik me ook altijd pas af als het stuk al geplaatst is

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.