Mooiste meisje

Illustratie: Annemiek Janmaat

Eigenlijk ken ik Eva van Dongen beter dan Angela Schijf. Logisch. Want al is het via de televisie, Eva zie ik elke week en Angela, de actrice, bijna nooit. Voor wie Flikken Maastricht niet kent: Eva van Dongen -sportieve staart, strak leren jasje- werkt bij de politie. Samen met haar compagnon Floris Wolfs zorgt zij ervoor, dat wij rustig kunnen slapen. Al twaalf series lang schrikken ze nergens voor terug, Eva en haar maat. Die laatste noem ik trouwens liever bij zijn achternaam, omdat dat dierlijke Wolfs hem beter staat.

Liefhebbers van Flikken Maastricht weten het allang: Eva en Wolfs zijn voor elkaar gemaakt. Ze hebben een bepaalde chemie, zoals dat netjes heet. Een chemie waarvan je hoopt dat die leidt naar de ultieme liefdesscène, waarin ze smachtend van hart wisselen. Liefst in de eerstvolgende aflevering. Maar die aangename spanning lijkt tot Eva niet echt door te dringen. En omdat Wolfs ook wat vaag blijft pielen met zijn ring, komt het er niet van.

Maar goed, we hebben geduld. Bovendien is het geen straf, op vrijdagavond voor de televisie te zitten en af en toe een losse flodder de kamer in te schieten. ‘Kijk! Ze rijden langs het huis van Els!’ Waarom dat huis nu opeens zo magisch is, weet ik niet. Televisie heeft zijn eigen chemie, die ik ook niet kan verklaren. Ik kan alleen maar zeggen wat ik zie.

Terug naar Angela Schijf. In La Superba van Toneelgroep Maastricht speelt ze het mooiste meisje van Genua. Zonder staartje, zonder leren jas. Dat is even schakelen in de schouwburg. Eva van Dongen op slag vergeten, lukt me niet zo gauw. De eerste minuten van de voorstelling vermoed ik nog dat Wolfs klaarstaat in de coulissen, om straks zijn lievelingscollega te redden uit die rafelige stad. Maar naarmate de geur van Genua zich onontkoombaar door de zaal verspreidt, vloeit de Eva weg uit Angela. Tot ze geluidloos via de achterdeur verdwijnt. Als ik Wolfs was, zou ik nu mijn kans snel pakken.

Deze column is gepubliceerd in Dagblad de Limburger op 5 mei 2018.

 

2 gedachten over “Mooiste meisje”

  1. Dat is een grote angst van acteurs, dat ze niet loskomen van een personage. Hopelijk leest Angela deze column van Ank Aerts niet. Ik zie haar ook graag als Eva van Dongen.

    1. Het is een terechte angst Lucie. Gelukkig is Angela Schijf zo veelzijdig, dat ze zichzelf los speelt van het personage Eva van Dongen. Maar Flikken blijft natuurlijk leuk! Er komt een 13e serie!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.