Mythe

Er bestaat een vrouw die precies weet hoe het zit tussen mannen en vrouwen. Iemand die snapt hoe het kan, dat mannen zich kapot ergeren aan de bemoeizucht en bazigheid van de control-freakerige vrouw. Maar die ook de andere kant begrijpt: dat vrouwen helemaal gek worden van het komt-wel-goed-schatje van de man. Deze vrouw heet Lisette Thooft. Beroep: mythosoof.

Een mythosoof bestudeert mythes en trekt daar wijze lessen uit die hij deelt met anderen. Zoiets. Het is tenminste wat Lisette heeft gedaan met de vraag: hoe zit het met die eeuwige strijd tussen de seksen? Alles wat ze gevonden heeft kunnen we lezen in haar boek De onverzadigbare vrouw en de afwezige man.

Thooft plaatst het mysterie van de universele machtsstrijd in een (pre)historische context. Als je maar lang genoeg neust in oude mythes kom je blijkbaar vanzelf tot de hoofdconclusie: in elke vrouw schuilt een draak. Want in de oertijd waren het de vrouwen die de beest uithingen en de mannen onderdrukten. Daarom gingen later de mannen, die dat natuurlijk beu werden, die drakerige vrouwen eens even een lesje leren. Zo is het gekomen dat we al die jaren bleven vechten. Echt waar.

Maar er is hoop: gaandeweg komen we dichter bij elkaar. Als de vrouw symbool staat voor het verlangen naar verbinding en de man voor vrijheid, zullen we elkaar vinden omdat verbinding zonder vrijheid en vrijheid zonder verbinding niets is. Althans niets om blij van te worden. We moeten dus gewoon doorvechten. Door met elkaar te strijden, beschaven we elkaar en komt het uiteindelijk helemaal goed. Lisette is ervan overtuigd. Nu wij nog.

Deze column is gepubliceerd in Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad op 14 februari 2014.

6 gedachten over “Mythe”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.