Naar de stad

Illustratie: Annemiek Janmaat
Illustratie: Annemiek Janmaat

Terwijl de motor al loopt, tik ik met een snelle vinger het adres in bij Googlemaps. Ik ben veel te laat. Het onderhoud met hypotheekadviseur-zeg-maar-Danny duurde langer dan gedacht. Zo’n hypoverhoor doe je niet in een uurtje. Vooral niet als je ondertussen uit alle hoeken van het huis nog paspoorten, salarisstroken, belastingaangiften en pensioenoverzichten bij elkaar moet vegen. Maar goed.

Doen we het of doen we het niet? Dat is waar het nu om draait. Gaan we ons grote huis in het dorp inwisselen voor iets kleiners in de stad? Een vraag die ik al op de muren van de lege kamers lees, sinds de dag dat ook de jongste haar arm uit het raam van het verhuisbusje stak. En heel blij zwaaide tot ze de hoek om was. Lastige vraag. Want trekken we ons straks niet de haren uit het hoofd omdat we onze buren en de tuin zo missen? En grenst het niet aan kindermishandeling om het logerende kroost straks met een slaapmatje naar de woonkamer te verwijzen?

‘Na 600 meter, volg de twee rechterrijstroken om af te slaan naar de Koninginnelaan’ rijmt het Googlemapsmeisje. Het verkeerslicht springt op rood. Naast me stopt een grijze Mercedes. Doen we het of doen we het niet? Ja zeggen tegen de stad. Tegen op de fiets naar de markt, de geur van verse vis op vrijdag. Ja zeggen tegen zomaar wat rondhangen in het park of aan de oever van de Maas. In een half uurtje klaar zijn met de wekelijkse poets en dus och waarom ook niet, nog even naar Kanne lopen om wat te drinken?

Er is iets wat mijn blik naar rechts trekt, de grijze Mercedes in. Achter het stuur zit een jongeman met een migratieachtergrond. Een Marokkaanse Belg, kan niet missen. Eerst zwaait hij vriendelijk naar me. Dan lacht hij een vrolijk rijtje tanden bloot en steekt zijn duim in de lucht. Vreemd, hoe een onbekende het antwoord op mijn vraag al weet. En dat, terwijl ik zelf dacht dat ik nog aan het twijfelen was.

Deze column is gepubliceerd in de Limburgse kranten op 27 januari 2017.

19 gedachten over “Naar de stad”

  1. Ben heel benieuwd wat de keuze wordt en waar in Mestreech; heerlijk met de fiets naar ’t terras over de Servaasbrug, doen!

  2. Jammer dat we niet in de toekomst kunnen kijken. Dat zou het allemaal wat gemakkelijker maken. Sterkte met het maken van al die afwegingen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.