Niet bang

Illustratie: Annemiek Janmaat
Illustratie: Annemiek Janmaat

Voor de vierde keer is Wilders gekozen als politicus van het jaar. Meteen na de uitslag twittert hij op zijn Wilders’: Nederland bedankt. Ho effe. Er deden aan deze verkiezing 40.000 mensen mee, waarvan een kwart op hem stemde. Dat zijn er 10.000. Dus hoezo, Nederland bedankt? Mag die grote broek een maatje kleiner? In het krantenartikel over deze politicus-van-het-jaar-verkiezing lees ik dat de kiezers Wilders zien als iemand die staat voor hoop en verandering. Voor hoop! Ik begrijp dat niet. Hoe kan een berekenende gifspuiter nu staan voor hoop? Maar goed. Genoeg over Wilders. Hij heeft zijn portie aandacht wel gehad.

Even weg van de politiek. Weet u waar ik hoop van krijg? Van mensen die niet bang zijn. Van mensen die, ook al staat hun leven op zijn kop, vertrouwen blijven hebben in hun eigen kracht en die van anderen. Mensen die proberen de tijd die we hebben hier, zo goed mogelijk te gebruiken. Zonder anderen te beschadigen of in een kwaad daglicht te plaatsen. Gelukkig kom ik die ook tegen.

In een kleine zaal in Heerlen luister ik met collega’s naar het verhaal van Esther Crombag. Als elfjarig meisje werd ze plotseling blind. Nu, als volwassen vrouw geniet ze bekendheid als topsporter, gastspreker en docent recht aan de universiteit van Maastricht. Niet voor niets werd ze al eens uitgeroepen tot Limburgse vrouw van het jaar.

Met geleidehond Sandy aan haar voeten, staat ze zelfverzekerd achter de tafel. Ze herinnert zich nog als de dag van gisteren, hoe in het ziekenhuis de arts aan haar bed stond en zei: ‘Ik heb goed en slecht nieuws.’ De operatie was gelukt, maar vanaf die dag kon ze niet meer zien. Ze vertelt hoe ze met dat gegeven haar leven heeft opgepakt. Met hulp van haar ouders en professionals, maar vooral door te vertrouwen op zichzelf. Door steeds weer nieuwe doelen te stellen en pertinent níet te kiezen voor het slachtofferschap. Terwijl ze over haar aangrijpend en hoopvol leven vertelt, zie ik om mij heen blije gezichten. Herkenning en instemming. Positieve energie alom. Fijne Kerst!

Deze column is gepubliceerd in de Limburgse kranten op 23 december 2016.

 

 

 

10 gedachten over “Niet bang”

  1. Mooie Ank, zo naar het einde van het jaar. Blik op half volle glazen! Fijne kerst. Kijk uit naar nieuwe stukjes van jou en Annemiek!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.