Niet onbelangrijk

Illustratie: Annemiek Janmaat

De luierplank dankt zijn naam aan de periode waarin hij diende als werkblad bij het verschonen van de kleintjes. Toen die zo groot waren dat ze zelf triomfantelijk de lipjes van de pampers trokken, werd de plank schoongeveegd, van de muur geschroefd en voorzien van metalen poten. Voortaan, was de bedoeling, zouden we hem ‘klein tafeltje’ noemen.

De eerste computer kwam in huis en die paste, kijk!, precies op het klein tafeltje. Er bleef zelfs ruimte over voor agenda’s, telefoons en andere dingen die niet blijven hangen als je ze achter een oor steekt. Zo kon het gebeuren dat onderstaande dialoog regelmatig in huis te horen was: ‘Heb jij mijn ‘iets’ (vul in) gezien?’ ‘Ligt die niet op het klein tafeltje?’ ‘Ik zie niks.’ ‘Daar! Kijk dan, naast de computer.’ ‘O, je bedoelt op de luierplank. Zeg dat dan meteen.’

Nu ben ik op excursie in het Provinciehuis en guess what? Hier hebben ze ook zoiets. Een platte plaat met een naam die verwijst naar een historisch gezien niet onbelangrijke activiteit. Ik realiseer het me, nu ik de gids hoor zeggen: ‘Wilt u uw tas niet op de commode zetten?’ Terwijl je toch zou zweren dat dit wit-groene geval hier, een doorsnee doorsneetafel is. Maar blijkbaar is er iets wat hem bijzonder maakt. Wat, dat lees ik op het koperen plaatje: ‘AAN DEZE TAFEL IS HET VERDRAG VAN MAASTRICHT GETEKEND OP 7 FEBRUARI 1992.’

Dus, om werkelijk te begrijpen waarom deze tafel hier commode wordt genoemd, moet ik terug naar 1992. En mij proberen voor te stellen, hoe hij daar stabiel, stralend schoon, onopvallend maar desalniettemin in vol ornaat, mede aan de wieg stond van het kind dat Europese Unie heet. Of ze vinden het hier in het gouvernement gewoon sjiek klinken, commode. Dat kan natuurlijk ook.

Deze column is gepubliceerd in het Dagblad de Limburger op 25 augustus 2018.

 

2 gedachten over “Niet onbelangrijk”

  1. Nuttig om dingen die tijdelijk- en ook praktisch zijn, te hergebruiken voor iets anders. Hierbij heb je herkenbaar (sub-) onderwerp weergegeven met een diepere laag van betekenis; ‘Niet onbelangrijk’.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.