Oranje vlammetje

Aan een bescheiden plein in Alicante ligt behalve de Basilica Santa María, ook het MACA: het Museo de Arte Contemporáneo de Alicante. Het museum beschikt over een grote collectie moderne kunst uit de 20e eeuw. De Spaanse kunstenaar Eusebio Sempere schonk die aan de stad. Ik was er op de dag dat een goede vriend 65 jaar zou zijn geworden, ware het niet dat hij vorig jaar plotseling stierf.

De vriend was een enorme liefhebber van moderne kunst en had, als hem dat nog gegeven was, zeker genoten van een bezoek aan dit museum, dat rust en ruimte brengt in de hoofden van zijn bezoekers. Zulke dingen kun je denken maar wat koop je ervoor? Niets, zo realiseerde ik mij terwijl ik vanuit het museum naar de basiliek liep.

Binnen tastten mijn ogen het interieur af, op zoek naar een plek waar ik een kaarsje kon opsteken. Die vond ik linksvoor in de kerk, waar een modern kaarsenblok op poten stond. De kaarsen waren vervangen door een honderdtal elektronische vlammetjes. Ruim de helft ervan brandde en verspreidde een zachtgeel licht.

Tussen het kleingeld in mijn portemonnee vond ik een muntje dat paste. Eenmaal verdwenen in de gleuf, vond het rinkelend zijn weg tot het stilviel in een bakje vol met soortgenoten. Vlak daarna lichtte het vlammetje voor de vriend op. Naast de zachtgele troostlichtjes flonkerde nu plotseling ook een niet te missen feloranje exemplaar. Het kaarsenblok had het goed begrepen. Het ging hier niet om zomaar iemand.

Deze column is gepubliceerd in Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad op 28 november 2014.

3 gedachten over “Oranje vlammetje”

  1. Je begint me toch nu geen tweede Govert Derix te worden he? Straks val je ook ten prooi aan spierietuwele ervaringen bij de aanblik van een vervallen kapelletje in de Vogezen. Voor je het weet moet je naar de dokter daarmee.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.