Parijs (1)

Illustratie: Annemiek Janmaat
Illustratie: Annemiek Janmaat

Dat ik dat niet eerder heb geweten. Voor minder dan de prijs van een enkele treinreis van Maastricht naar Den Bosch, brengt de Flixbus je naar Parijs. Ideaal voor mensen zoals ik, die houden van het idee dat ze iets doen (ha, ik ga naar Parijs!), terwijl ze strikt genomen niets doen. Behalve zes uur lang een beetje om zich heen kijken dan.

Aan de boulevard Voltaire ligt recht tegenover het geteisterde theater de Bataclan een klein park. Misschien is park niet het goede woord en zou het beter zijn om te zeggen: er ligt een rechthoekige strook groen, waarlangs zich net zoveel bankjes als vuilniszakken bevinden. De ene helft van het groen is zo te zien bewust geplant, de andere is uit zichzelf komen aanwaaien. De reden waarom ik het toch een park noem, is dat er behalve banken ook nog twee stenen pingpongtafels en een speeltoestelletje staan. De enige bezoekers hier zijn een vijftal mannen. Allen overduidelijk zwervend. Alsof ze besloten hebben dat net de troosteloze naargeestigheid van deze plek de beste entourage is voor hun bestaan, zo liggen ze hier. De een op zijn zij over de hele lengte van de bank. Een ander half liggend, half zittend met het hoofd in de nek, de benen wijd en de armen over de buik gekruist. Ze slapen of doen alsof en waken met een half oog over hun schamele bezittingen, bijeengehouden door een aftands rolkoffer of een plastic zak.

Hier wordt niet gepingpongd of gespeeld. Geen wonder. Wie nog een greintje levenslust heeft, wil hier niet langer blijven dan nodig is. De blik wordt automatisch gezogen naar de overkant, naar de hekken met gifgroene en grijze schotten. Ze schermen de benedenverdieping van de eens zo vrolijke uitgaanstempel af van de buitenwereld. Achter die hekken wordt gewerkt. Er klinken schuur- en slijpgeluiden, een wolk betonstof stijgt omhoog. Een nobele poging om de erfenis van dertien november weg te poetsen. Een onmogelijke missie. Het gebouw is de gebeurtenis niet.

Deze column is gepubliceerd in de Limburgse kranten op 20 mei 2016.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.