Pennen en potloden

Leiders zijn mensen die in staat zijn het tij te keren, zelfs tegen de verdrukking in. Ze zeggen dingen die betekenis hebben. Bij zijn inauguratierede sprak Nelson Mandela woorden uit die mensen over de hele wereld nu nog inspireren: ‘Onze diepste angst is niet dat we onmachtig zouden zijn. Onze diepste angst betreft juist onze eindeloze kracht…’ Zinnen die je later nog eens opzoekt omdat je weet dat er iets belangrijks staat, ook al kun je het niet meteen pakken.

Je hebt leiders en managers, zoals je ook pennen en potloden hebt. Managers zijn vaak blije bazen die dingen roepen als: ‘alle neuzen dezelfde kant uit’ en ‘voor elk probleem is een oplossing.’ Ze kijken daar dan vrolijk bij. Vervolgens vinden ze het geen punt om dingen te doen die haaks staan op wat ze zelf geroepen hebben. Als oplossing voor de economische crisis spoort Mark Rutte ons aan, vooral veel dure nieuwe dingen te kopen terwijl hij zelf nog steeds rondtrapt op een te kleine Gazelle damesfiets en bovendien erg gehecht is aan zijn oude Saab. Mark de manager. Bestaat er überhaupt iemand die in staat is het economisch tij te keren? En wil Nederland eigenlijk wel een echte leider aan de top?  Dacht het niet.

Als je geen pen hebt moet je met een potlood schrijven. Zo bekeken, doet Rutte het niet onaardig. Hij doet me denken aan de jongens die met een rood petje voorop lopen als begeleider bij de wandeltochten van de kindervakantieweek. Het is de vrolijke houd-er-de-moed-maar-in-man, die ook niet alles weet maar wel dat het van-je-hela-hola nog een flink eind lopen is.

Deze column is gepubliceerd in Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad op 5 juli 2013

15 gedachten over “Pennen en potloden”

  1. Mark met een rood petje voorop geloof ik niet. Maar dat van-je-hela-hola-hoeper-de-floep en met een big smile een heel end lopen, zie ik hem wel doen.

  2. Ja!!! Zou hij een groen potlood achter de oren hebben of is ie ook nog een beetje groen achter de oren 🙂

  3. Heerlijk al die leuke reacties! Heb nu zelf steeds een zin uit ‘Red me niet’ van Maarten van Roozendaal in mijn hoofd: Uit volle borst op weg naar nergens.

  4. Jaaaa, red me niet, een van die prachtige liedjes van de deze week veeeeel te vroeg overleden Maarten van Rozendaal.

  5. ank je schrijft geweldig, lees je columns graag op facebook ik heb geen limburger, dus dank voor het delen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.