PVV-tenen

‘Het is volbracht’ sprak Els Borst toen ze de euthanasiewet door de Kamer had geloodst. Die woorden werden haar door veel gelovigen niet in dank afgenomen. Dit loodzwaar zinnetje was voorbehouden aan Christus. Borst was de kwaadste niet en bood haar excuses aan. Het was niet haar bedoeling geweest iemand te krenken.

Dominee van Andel was het voorval uit 2001 niet vergeten. Hij vond het nodig om zijn volgelingen op de hoogte te brengen van zijn zwartwit-versie van de werkelijkheid. Eigen schuld dikke bult: de onfortuinlijke dood van minister Borst met haar ongoddelijke wetten, was de straf van God. Gelukkig voor deze rechtlijnige dominee kwam de Hersteld Hervormde Kerk van Montfoort rap met een verklaring, een vorm van excuus aan de nabestaanden van Borst. ‘De kerk is van mening dat het oordeel over haar persoon niet aan ons dominees maar aan de Heere God toekomt.’ Zucht.

Diezelfde week vergeleek PvdA-er Fouad Sidali, Geert Wilders met ene Hitler. Begrijpelijk maar onhandig. Ondanks dat Wilders zijn stinkende best doet om moslims steeds opnieuw de stuipen op het lijf te jagen, realiseerde Sidali zich al snel dat hij bovenop een rijtje bleke PVV-tenen stond. Hij kon kiezen tussen ‘sorry’ zeggen en ‘het spijt me.’

Je zou het soms niet zeggen, maar ook politici en geestelijken zijn mensen. En mensen zeggen op een onbewaakt moment wel eens iets wat niet door de beugel kan. Iets misplaatsts, iets stoms, iets krenkends. Excuses zijn de enige manier, om wat scheef ging recht te breien. Het erge van Wilders is dat we nog altijd niet weten hoe excuses uit zijn mond klinken.

Deze column is gepubliceerd in Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad op 21 maart 2014

5 gedachten over “PVV-tenen”

 1. Hoop dat hij deze keer niet weg kan komen met alleen excuses, maar dat hij uit de politiek moet stappen, of in ieder geval dat we hem met z’n allen niet meer serieus nemen en hem links laten liggen!

 2. Die straffende God uit Andel staat garant voor heel wat gruwelijke ellende, die Hij al millennia lang in Vaderlijke liefde over zijn mensenkinderen uitstort. Het Oude Testament staat bol van Zijn wreedheden en massamoorden. Als iets van Zijn schepping Hem niet beviel, dan ging de bijl erin of Hij zette het hele zaakje tot de hoogste bergtop onder water en liet al Zijn schepselen water voor lucht happen; op een enkeling na.
  Met die bijbelse gruwelverhalen groeiden wij op. Geen wonder dat er verwarde mensenkinderen en dienaren zijn die een voorbeeld aan Hem nemen en onwelgevallige groepen en zondaars op gelijke wijze denken te moeten straffen.

  Zojuist het aanbevelenswaardige boek ‘De geschiedenis van het geloof’ van Matthew Kneale gelezen. Het laat zien hoe de prehistorische mens zich uit angst om het rauwe bestaan, richtte tot zelf verzonnen hogere machten, die je offers diende te brengen om hen gunstig te stemmen. Uit dit oude, angstige zaadje zijn vele religies gegroeid. Stuk voor stuk mensenwerk met ‘goddelijke’ tussenkomst. En de een was meer gezegend en wist het beter dan de ander en ging gewapend zijn goddelijk gelijk halen. Alles in naam van God. Die strijd woedt nog steeds en zal niet gauw een einde vinden.
  Die dominee uit Andel is ook zo’n dienaar. Geïndoctrineerd en godvrezend.

  [Goed stuk, Ank]

 3. “Hoi Ank, ik vind jouw stuk ontzettend goed en het klopt wat je schrijft. Iedereen zegt weleens iets waar hij of zij later spijt van heeft. Wilders had het zo ook niet mogen zeggen. Als hij slim is biedt hij zijn excuus aan, het zou hem wel sieren om dat te doen.
  Maar laten we eens zelf in de spiegel kijken, zijn wij altijd zo eerlijk, we zeggen ook weleens dingen over anderen waar we iemand pijn mee doen. Dat geldt voor iedereen van wat voor geloof,of uit welk land je ook komt.Laten we eens bij ons zelf beginnen voordat we oordelen over iemand anders. Wie nog nooit gediscrimineerd heeft gooit de eerste steen. Ik gooi hem niet.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.