Randje van de wet

Illustratie: Annemiek Janmaat
Illustratie: Annemiek Janmaat

Nog half in slaap tast ik naar het warme lijf naast me. Vergeefs, mijn hand beklopt een leeg laken. ‘Goedemorgen,’ lacht een nachtspook me nog snel toe, ‘zul je net zien, heb je de kuikens het huis uit, heeft de haan ook een ander hok gezocht.’ Maar dat valt gelukkig mee. In één klap klaarwakker, vind ik mijn maatje terug in de spleet tussen de matrassen.

‘Zullen we vanmiddag dan toch maar eens naar Heerlen gaan?’ oppert hij. Heerlen staat in dit geval voor de woonboulevard. Een woord dat bij ons om de een of andere reden maar moeilijk de strot uit komt.

We willen thuiskomen mét matrassen en zónder pannenset of boekenkast. Die kans is het grootst, als we ons via de kortste weg, dus tegen de stroom in, van IKEA Kinderland naar Slaapkamers werken. Je hebt een paar goede ellebogen nodig, maar het gaat. Die route kan ik u trouwens ook aanbevelen als u nog zoekt naar een naam voor uw nieuwe hond. Al na een paar minuten liggen we in testhouding op de Haslo, Hövåg en Hessing. Een ideale positie om ook het ingenieuze luchtbuizensysteem onder het dak te bekijken.

De Zweedse meubelgigant blijkt niet alleen een meester in het kanaliseren van lucht- en klantenstromen. Een dag later lezen we in de krant, dat hij ook met zijn geldstromen wel raad weet. Via-via rollen de IKEA-euro’s langs het randje van de wet, vrolijk lachend naar Liechtenstein. Scheelt de slimme bazen over vijf jaar genomen al gauw een dikke miljard euro aan belastinggeld. Ook godmorgon.

Deze column is gepubliceerd in Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad op 19 februari 2016.

7 gedachten over “Randje van de wet”

  1. En bedankt…. Kan ik ook al niet meer naar IKEA gaan zonder aan een hond te denken! Is het nog gelukt met die matrassen?

  2. Bij God en IKEA is alles mogelijk. Ik droomde vannacht dat Annemiek helemaal was losgeslagen, dat ze hier een tekening had geplaatst met twee groene grassprieten en een veegje blauwe lucht. Nou vraag ik je!

  3. Bij ons binnenkort ook 2 nieuwe matrassen… M-line. Kostte een godsvermogen maar ja… je mot wat met zo’n rug hè. Ik weet niet of onze zuurverdiende eurietjes ook naar Liechtestein gaan maar ergens blijven ze vast wel aan iemand zijn vette rekening hangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.