Ridderlijke moed

Jongens beschikken niet meer over mannelijke waarden als doorzettingsvermogen en trouw. Het ideaal van de ridderlijkheid is weg. Mannen spelen geen rol van betekenis meer, zo stelt Frank Koerselman, want vrouwen kunnen het namelijk allemaal. De emeritus hoogleraar psychiatrie en psychotherapie, doet in het achtste artikel van dossier ‘De verwarring’ in deze krant uitspraken, die om plaatjes vragen.

Vrouwen hoeven niet langer beschermd te worden tegen de boze buitenwereld. Het onverschrokken Roodkapje van de nieuwe tijd, spuit de boze wolf zelf wel pepperspray in zijn ogen. Of het zet zo’n flinke bek op, dat de wolf al ras met de staart tussen de benen afdruipt. De jager speelt geen rol meer en legt zijn geweer in verwarring aan de kant. Wat nu?

Koerselman oppert om de verwarring te lijf te gaan met roldifferentiatie. Een goede taakverdeling en ‘verantwoordelijkheid voor een overzienbaar iets, waaraan je identiteit kunt ontlenen.’ Maar deze oplossing werkt alleen, als er ‘een veld is, waar je die specifieke kwaliteiten kunt aanwenden.’  Tsjonge.

Terug naar Roodkapje. De wolf is afgedropen en de geweerloze jager piekert. Hij is een welwillend man, die graag iets betekent voor vrouwen in het algemeen en Roodkapjes in het bijzonder. Nu moet hij zijn blik verplaatsen van de wolf naar het veld. Hij zal bovendien de dialoog moeten aangaan met Roodkapje. ‘Hallo meisje, vroeger was ik jager. Ik wil graag iets voor je doen. Kan ik misschien je vlees snijden?’  Als Roodkapje dan antwoordt met ‘getver…vlees? Ik ben vegetarisch!’ kan hij nog altijd iets proberen in de trant van: ‘Zit je op Facebook?’ Maar zelfs dat vraagt om ridderlijke moed.

Deze column is gepubliceerd in Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad op 3 mei 2013

2 gedachten over “Ridderlijke moed”

  1. Ja, geweldige column Ank. Mijn mening: gelijke rechten en plichten voor mannen en vrouwen, daar schort het nog steeds aan in onze ‘moderne’ samenleving. Gelijke lonen, etc. etc. komt de rest vanzelf, zoals gelijkwaardigheid, wordt er niet meer lacherig gedaan over de man die de was doet of met archusogen gekeken naar de vrouw die de kost verdient. ook dat gebeurt nog steeds…..verdraagzaamheid en leren van elkaar, zowel mannen als vrouwen hebben hun kwaliteiten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.