Rood en fluwelig

Illustratie: Annemiek Janmaat

Ik weet wel waar hij vandaan komt hoor, die faalangst bij de aanschaf van gordijnen. Die stamt nog uit de tijd van het oude huis. Daar lieten we van lieverlee de gordijnen ‘s avonds open, anders was het niet te doen. Rood waren ze. Rood en fluwelig. En ze besloegen twee hele muren. Wie ze per ongeluk toch een keer sloot, werd als het ware regelrecht terug gekatapulteerd naar de baarmoeder. Maar goed. De krengen waren duur betaald, dus ze zouden hangen ook.

Maar nu moet ik eraan geloven. Na de eerste weken in het nieuwe huis, begint de plakband vermoeidheidsverschijnselen te vertonen. Elke keer als ik ook maar even een andere kant opkijk, ligt het douchegordijn dat net nog aan het raam kleefde alweer voor dood op de vensterbank. Dat schiet niet op.

Bij de woninginrichter op de stoep wenkt een bord: Gratis kleuradvies. Met zware benen loop ik naar binnen. Als de eigenaar vraagt wat ik precies zoek, stamel ik iets over bij god en niet weten. Ik kan hier toch moeilijk aan komen zetten met dat baarmoeder-faalangst-verhaal? De rekken in de winkel buigen door van de stalen met stofjes in alle mogelijke kleuren. En als ik zeg alle mogelijke kleuren, dan bedoel ik echt niks anders. Je wordt al moe als je er naar kijkt. Een dwingende gaap onderdrukkend luister ik zo goed mogelijk naar de gordijndeskundige. Hij doet er alles aan mij mee te nemen in de wondere wereld van vlinderplooien en zoomloodjes. Dertig stalen stof krijg ik mee naar huis. Zodat ik ze daar eens ‘rustig tegen het licht kan houden.’

Nu loop ik al dagen door het huis met die dingen. Maar jeetje mina, elk stukje stof heeft de grootte van een string. Dat betekent dat ik in mijn hoofd elk lapje vierduizend keer moet kopiëren en plakken, wil ik me een voorstelling kunnen maken van hoe het eruitziet als straks die hele raampartij… Afijn, wat ik vragen wilde jongens: hoe doen júllie dat eigenlijk, gordijnen kopen?

Deze column is gepubliceerd in  Dagblad de Limburger op 31 maart 2018.

 

 

Een gedachte over “Rood en fluwelig”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.