Rookwolk

Ook de brandweer ontkomt niet aan een volgende bezuinigingsronde; het zijn nu eenmaal zware tijden. Brandweervrijwilligers en gemeentelijke politici staan schouder aan schouder voor de camera van het NOS-journaal. Gewend om te denken in termen van ‘redden wat er te redden valt’, luiden ze nu samen de noodklok.

De brandweer zal zijn werk moeten gaan doen met minder mensen en minder wagens. Vrijwilligers lopen weg omdat ze vrezen voor gevaarlijke toestanden. Een duidelijk verhaal, maar het landelijk Veiligheidsberaad deelt hun angst niet. Gelukkig is de meneer, die namens dat beraad hierover communiceert, heel goed in uitleggen en geruststellen. Dat klinkt zo: ‘Wij kijken natuurlijk naar ik noem het dan maar even naar onze mensen en naar het materieel en ook de manier waarop we denken hoe daar mee omgegaan kan worden, dus uitrukken op maat, dat die veiligheid gegarandeerd is.’ Hebt ú hem?

De interviewer verstaat zijn vak. Als je dit soort mannen laat doorrebbelen, snapt straks niemand er nog wat van. Hij onderbreekt hem in normaal Nederlands: ‘En toch zeggen de vrijwilligers: Ik heb er geen vertrouwen meer in. Ik ga weg. Wat vindt u daarvan?’ Nou, dit dus: ‘Het is natuurlijk een managerial vraag die u nu stelt.’ Gevolgd door een rookwolk met termen als ‘commandant’, ‘absoluut’ en ‘er met elkaar proberen uit te komen.’

Dat de regiocommandanten proberen er met hun vrijwilligers uit te komen, geloof ik graag. Maar kan iemand mij uitleggen wat managerial is? Je spreekt het zo uit: men-nudzj-e-ri-ol en dan heel snel, alsof je voor iets op de vlucht bent. Brand bijvoorbeeld.

Deze column in gepubliceerd in Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad op 27 februari 2015.

2 gedachten over “Rookwolk”

  1. Ank, de brandweer is ook wel een beetje ouderwets; stamt nog uit de tijd van de Romeinen en Hellenen. Ik geef toe dat deze stellingname een beetje wringt. Punt is dat het vuur niet antiek is.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.