Schandpaal

Illustratie: Annemiek Janmaat

Minister van Emancipatie, Ingrid van Engelshoven wil er geen misverstand over laten bestaan: het personeelsbeleid van grote bedrijven met minder dan 30% vrouwen in de top deugt niet. Ze maakt korte metten met verdedigend gepruttel als ‘we selecteren op kwaliteit’ en ‘de streefcijfers zijn te hoog.’ Slappe smoezen, vindt ze. Het wordt hoog tijd dat bedrijven de wettelijke norm eens serieus gaan nemen. En dus nagelt ze de ergst samenklittende jongetjes uit de klas aan de schandpaal. Van mij mag ze.

Je hoeft geen professor te zijn, om te begrijpen dat het de samenleving ten goede komt, als we de klussen die moeten worden geklaard, bekijken vanuit verschillende hoeken. Ook hoef je geen sociaal wetenschapper te zijn, om te zien dat mensen het liefst samenwerken met anderen die veel op hen lijken. En dat daarom groepjes de natuurlijke neiging hebben te bestaan uit soortgenoten. Dat geldt net zo goed voor de kegelclub als voor de directie van de ING. Dus, als rammelen aan de poort van naar mannenzweet ruikende boardrooms helpt dat verschijnsel de kop in te drukken: graag.

Toch roept de schandpaal van de minister ook vragen op. Hangt ze niet te sterk aan de emancipatiedoelen uit de vorige eeuw? Dat het nog steeds niet opschiet met de mannen bovenop de apenrots, weten we inmiddels wel. Waarom zo’n sterke focus op de top van grote bedrijven? Die is toch maar interessant voor een kleine groep, zoals ministers die straks weer uitgeministerd zijn?

In het licht van de nieuwe tijd had ze best met andere data kunnen zwaaien. De emancipatiebeweging van nu gaat vooral over het ontdekken van wie of wat je zou willen zijn. Over het verkennen van talenten en mogelijkheden. Over hoe je een completer mens kunt worden, los van dwingende keurslijven en verwachtingen van anderen.

Laten we het eens hebben over het percentage vrouwen (en mannen) dat het emancipatie-ideaal vertaalt naar een bestaan als kleine zelfstandige bijvoorbeeld. Zeker weten dat dat wel bemoedigend is.

Deze column is gepubliceerd in het Dagblad de Limburger op 16 maart 2019.

 

2 gedachten over “Schandpaal”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.