Shopgebod

Aan mensen die in de put zitten heeft de regering geen behoefte, want die kopen geen nieuwe auto’s of grotere huizen. En dat is wel de bedoeling. Zo komt het weer goed met de economie, zeker weten. Een rutteriaans wapen in de strijd tegen het economisch verval: wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen en kopen. Het credo van Bassie en Adriaan aangevuld met een shopgebod.

Rutte drinkt met andere mensen biertjes dan ik. Daar zitten vast geen types tussen, die de vaatwasser gebruiken als dubbellaags druiprek, nadat ze weer met de hand zijn gaan afwassen. Vette kans dat zijn borrelclubje mannen ontbeert, die nog blij zijn met een aangereden kat, omdat ze het velletje ervan mooi kunnen gebruiken.

Het zou Rutte gesierd hebben, wanneer hij zijn verhaal had ingeleid met: ‘Luister mensen, wat ik nu ga zeggen haha, dat geldt natuurlijk alleen voor de beter bemiddelden, bij wie het crisisbeest niet pontificaal in de huiskamer zit.  Enne, aan de mensen zonder baan, die nog niet in de put zitten haha, zou ik willen vragen of ze even de vingers in hun oren willen stoppen.’

Voor werkzoekenden is Ruttes oproep een ontmoedigende aanmoediging. Op Linkedin, de online-etalage voor werklustigen, zie ik van hen alleen maar bewust-blije oneliners als ‘ruimte voor een nieuwe uitdaging’ en ‘between two jobs.’  Niemand schrijft: ‘Ik sta ’s ochtends al om 8 uur in het werkschort van mijn vrouw, de champignons te snijden voor het avondeten.’  Ze doen ook zonder zo’n peptalk al hun best om niet te somberen. Liefst willen ze zo snel mogelijk aan de bak, dan komt die Bassiemodus inclusief auto wel vanzelf.

Deze column is gepubliceerd in Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad op 26 april 2013

2 gedachten over “Shopgebod”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.