Bovenop de stapel nog-niet-aan-toegekomen ligt het Volkskrantmagazine van twee weken geleden. Het magazine is omgedoopt tot Slettenspecial. Verkeerde stapel, zie ik nu. Ik had hem meteen moeten verslinden.
De special staat bol van de belofte flink te gaan rammelen aan de stoel van mijn nietsvermoedend slettenbeeld. Rammelen doet vooral de jonge schrijfster Renske de Greef, die ervoor pleit het woord slet eindelijk eens te voorzien van een nieuwe betekenis. Volgens haar past slet ook heel goed als positief label. Dus niet als benaming voor een in glimmende pornopumps gestoken tijgerin met zaadvragende ogen, maar als aanduiding van een eigentijdse vrouw, die zich op een aangename manier bewust is van haar seksualiteit. Renske wil gewoon opgewekt tegen haar buurmeisje kunnen zeggen: ‘Morgen sletje.’ Waarop het buurmeisje dan even vrolijk terugroept: ‘Haihai!’
Renske schildert haar visie op de sletterij met verve. Jammer voor Renske, maar ik geloof daar niet in: dat je dingen hetzelfde blijft noemen en er opeens iets anders mee bedoelt. Zoiets werkt alleen als het vanzelf groeit, en dan ook nog langzaam. Slet bekt lekker en dekt de lading. Bovendien is het een overzichtelijk begrip in een steeds verwarrender wordende wereld. Een slet is een slet zoals een non een non is. Wat niet wegneemt dat er af en toe best iemand van positie mag wisselen.
Met haar oproep tot amelioratie, want zo heet dat als je de betekenis van een woord opkrikt naar iets beters, raakt Renske wel een ander punt. Waarom hebben we geen positieve verzamelnaam voor vrouwelijke wezens, zijnde slet noch non? Dat is, als ik zo om me heen kijk, heel erg raar. Suggesties?
Deze column in gepubliceerd in Dagblad de Limburger en het Limburg Dagblad van 15 november 2013
Sloeriaanse column Ank!
Ben het helemaal met je eens Ank! Daarbij wil ik nog de kanttekening maken dat het in mijn feministische periode erom ging wat je te bieden hebt als vrouw en daarvoor hoefde je er niet sletterig bij te lopen! Het ging om innerlijk en niet om uiterlijk. Wat niet betekende dat je er met een kortharige kop en een tuinbroek bij liep. Het lijkt er tegenwoordig op dat vrouwen er steeds sletteriger bij moeten lopen om erbij te horen; Madonna heeft ooit die trend ingezet en MTV gaat daarin heel ver! Jammer, want vrouwen hebben zo veel meer te bieden! En wat die bijnaam betreft: laten we er trots op zijn dat we VROUW zijn, daar hebben we geen bijnaam voor nodig!
“Vroeger, bij mij thuis, werd de vaatdoek een ‘schôttelslet’ genoemd. Het was een aan vier zijden omgezoomde lap van zware katoen; 40 centimer aan alle zijden. Hij werd in garages ook wel als poetsdoek gebruikt. Na een week gebruikt voor de afwas en telkens in vochtige toestand in de afwasbak onder de gootsteen te ruste gelegd, begon de lap te stinken en zag je de bacteriën haasje over springen. Ik moest vaak afwassen en heb er schimmelnagels aan overgehouden, die naar voren toe niet meer willen groeien. Met gevolg dat ik nauwelijks nog nagels heb, dus ook niet om mijn kont te krabben, en dat is verrekte lastig.
Elk woord waar de lettercombinatie ‘slet’ in zit associeer ik nu met die vervuilde vaatdoek van vroeger, de slet op de eerste plaats. Vervolgens ben ik heel wat coulanter, want ze zijn vaak mooi en sexy, die slettebakken.
Je zoekt een positieve verzamelnaam voor vrouwelijke wezens. Ik doe een gok. Is ‘heksen’ misschien het woord dat je zoekt? Slet noch non en ik heb ‘Hans en Grietje’ vroeger verslonden. :-)”
“Een positieve verzamelnaam voor vrouwelijke wezens?
Als hier al de door mij en mijn vrienden gebruikte namen voor vrouwen (jong en oud, meer en minder aantrekkelijk) moet opsommen wordt deze reactie langer dan de column zelf. Ik adviseer; houdt het bij “maedjes” ofwel ‘n Limburgse variant van “meisjes”.”