Stiletto’s

Ik luister naar de geluidsopname van de eerste gender-neutrale digitale stemassistent. ‘Hi, I’m Q, the worlds first genderless voice-assistent. Think of me like Siri or Alexa, but neither male nor female.’ Q, zoals de stemassistent dus heet, is ontwikkeld door Copenhagen Pride en Virtue, creatief bureau van mediabedrijf Vice. Het idee achter hun innovatie is sympathiek. Beide organisaties zijn voor een inclusieve samenleving. Een maatschappij waarin niemand buitengesloten wordt. Ook de whichevers, mensen die zich man noch vrouw voelen, niet.
 
Over Q’s stem is nagedacht. Die moest niet te hoog en niet te laag klinken. En vooral warm, behulpzaam en gezaghebbend zijn. Door vijf ‘middenstemmen’ te mixen, vonden de audio-knutselaars precies de gewenste gender-neutrale sound. Q dus. Ik betrap me erop, dat ik de volle minuut die het geluidsfragment duurt, me blijf afvragen waar ik naar luister: een vrouwelijke man of een mannelijke vrouw. Blijkbaar heb ik nog behoefte aan een tweepolig houvast. Iets om over na te denken.
 
Maar goed. Even een ander genderdingetje. Daarvoor neem ik u mee naar het moment waarop ik iemand het verschijnsel ‘hoge hakken’ hoorde definiëren als: schoeisel dat uitnodigt tot seksueel verkeer. Sindsdien kan ik er niet anders meer naar kijken. Jouw probleem, denkt u misschien. Maar ik zit er mooi mee. Neem nu de presentatrices van het NOS-journaal. Of het nu Annechien, Astrid of Dionne is, elke keer als ik een van hen zie lopen, denk ik: waarom? Waarom het nieuws brengen op studio-stiletto’s? Nog los van de blaren en andere ellende: waarom zo uitgesproken vrouwelijk, zo nadrukkelijk gender-specifiek?
 
Trekken hoge hakken meer kijkers? Wordt het nieuws er leuker van? Sexyer? En is dat dan de bedoeling? Ach NOS, help mij, eenvoudige journaalkijker toch om bij de les te blijven! Of het nu gaat over klimaatcijfers of het leenstelsel voor studenten. Ik wil niet bij elk onderwerp moeten denken dat hakken toch écht iets met kuiten doen.
 

 

Deze column is gepubliceerd in het Dagblad de LImburger op 8 juni 2019.

4 gedachten over “Stiletto’s”

 1. Héél herkenbaar!. Ook ik denk bij het zien van de hoge hakken van Annechien en Astrid aan hun hoge hakken en hoe snel ze die uit zullen schoppen zodra de camera niet meer opneemt.
  Zo heb ik ook altijd een beetje te doen met Maxima, die hele afstanden aflegt op haar hakken. En dan ook nog met hallux valgus voeten!
  Maar de benen lijken slanker, dat is een feit.
  Wij boffen maar.

  1. Zeker boffen wij, met onze sneakers en badslippers haha. Maar ja, wij hebben dan ook slanke benen van onszelf…
   Wat zijn hallus valgus-voeten Lucie?

 2. beste Ank,
  Volledig eens met hoge hakken-weeën. Vind zelfs het hele getrampel in de nieuwsstudio een grote onrust en afleiding.Het lijkt wel of de outfit het belangrijkste is.
  Het kijken en luisteren naar het nieuws op de Duitse zenders is een verademing.
  Met vriendelijke groet,
  Guus Eijssen
  Schimmert

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.