Storm

Jetta Klijnsma heeft het geweten. Als staatssecretaris van Sociale Zaken kun je je niet permitteren om in het wilde weg wat te zeggen. In de media regende het reacties op haar moestuinuitglijder. Stom, schandalig, ga dat maar eens uitleggen op het vragenuurtje, zo werd haar voorgehouden. Gelukkig is Klijnsma niet van staal en vindt ze spijt geen moeilijk woord. Ze zei snel: dat was niet erg handig nee. En daarmee was de storm geluwd.

Wie ook even peentjes zweette deze week, was decaan de Wilde van de faculteit Cultuur- en Maatschappijwetenschappen van de Universiteit van Maastricht. Hij had bezoek gehad van de visitatiecommissie van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie. Die commissie was niet alleen voor de gezelligheid gekomen. Na het warme ontvangstritueel, bij dit soort bezoeken de opmaat naar het serieuze werk, ontpopte de club zich als een echte kwaliteitswaakhond. Ze bedankte vriendelijk voor de genoten koffie en vlaai en legde vervolgens de vinger op een paar zere plekken. Zes van de zeven studierichtingen scoorden onder de maat. Oei.

De NOS zag er wel een nieuwtje in en trok met de cameraploeg naar Maastricht. Of de professor even wilde uitleggen hoe het precies zat? Dat wilde de Wilde wel: de kritiek spitste zich vooral toe op de beoordeling van de scripties en dat punt was al lang verbeterd. De faculteit kreeg weliswaar een gele kaart, maar een heus kwaliteitsschandaal? Nee, dat zat er niet in.

Tsja, het kabinet ligt op koers en het volk voor het voetbal op tv. De media zoeken naar breaking news. Dat wordt gevonden in Brazilië. Daar heeft een man een man gebeten.

Deze column is gepubliceerd in Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad op 27 juni 2014.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.