Trend

Het Eurovisie songfestival heeft zijn nut weer bewezen. Meer dan de besluiten van het Europees Parlement, brengt het de Europeanen dichter bij elkaar. Of we dat nu willen of niet, met miljoenen tegelijkertijd geëntertaind worden, verbindt. Maar dat is niet het enige. Het muziek-en showfestijn legt dit jaar ook een trend bloot. Anno 2014 draait het maar om twee dingen: statement en spanning.

De met wasbord en stamper gewapende Poolse dames lieten al binnen een paar seconden zien dat ze het niet begrepen hadden. Dacht je als kijker eerst nog ‘misschien gaat dit over de moderne, multitaskende vrouw’, al gauw bleek dit niet het geval te zijn. Er was iets heel anders, wat deze meisjes niet in de natte kleren was gaan zitten. Enfin, u heeft het zelf gezien.

Dan hadden Ilse en Waylon beter nagedacht voordat ze begonnen. Hun liedje zelf was hun statement: ‘goed-is-goed-en-verders-niks.’ Maar ja, verzin daar maar eens een spannende uitvoering bij. Dat is niet te doen. Conchita had zijn zaakjes het best voor elkaar. Bij zijn boodschap ‘laat-mij-toch-lekker-gek’, stond de combinatie baard-jurk als een paal. Bovendien liet hij ons tot het einde toe geloven, met name door dat fragiele riempje halverwege zijn creatie, dat hij tijdens de rit vast doormidden zou breken. Wat heel geraffineerd, toch niet gebeurde. Geen twijfel mogelijk: bij hem vielen statement en spanning samen als man en vrouw.

De Europese politici hebben nog een week de tijd zich naar deze trend te voegen. Of het de beste politiek oplevert is de vraag, maar met een beetje mazzel stimuleren de voorgehouden worsten op zijn minst de economie.

Deze column is gepubliceerd in Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad op 16 mei 2014.

Een gedachte over “Trend”

  1. “Hetgeen wat steekt in deze column is dat u Conchita aanspreekt als een man. Het klopt dat Thomas Neuwirth een man is en ook geen transgender is; hij is een drag artist. Het kan goed zijn dat hij non-binary is, maar als zij op het podium staat als Conchita Wurst moet je haar met vrouwelijke voornaamwoorden aanspreken. (!)

    Ik snap de verwarring, want in onze taal hebben we geen neutrale voornamen voor mensen die zich niet als man of vrouw identificeren. “En is Conchita nu een man of vrouw…?”, vragen nog altijd velen zich af.
    Hopelijk verheldert dit het en zult u het vanaf nu af aan wel goed gebruiken. Anders is het incorrect en het komt intoleranter over dan u in eerste instantie zou denken.

    De reden dat hij “The Bearded Lady” heeft gecreëerd was juist om zulke gender-bepalende tradities in onze maatschappij te doorbreken. Ik hoop van harte dat iedereen hier aan meewerkt, en geloof het of niet: tolerantie zit zich al in de voornaamwoorden! Ik zal het dan ook zeer waarderen als u de voornaamwoorden alsnog zou veranderen naar vrouwelijk.

    Bronnen:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Conchita_Wurst
    http://conchitawurst.com/about/biography/

    P.S. Afgezien van de statement die ze maakt, vond ik persoonlijk het nummer het sterkste en beste van het Eurovisie Songfestival dit jaar. Daar zijn uiteraard de meningen over verdeeld. Ik snap dat die baard-jurk combinatie spannend is, maar heb je haar stem ook gehoord? Prachtig!”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.