Twee dingen

Illustratie: Annemiek Janmaat
Illustratie: Annemiek Janmaat

Op het internet, waar anders, stuit ik op een filmpje van de Belg Jef Staes. Net als onze Rotterdamse transitieprofessor annex kantelgeleerde Jan Rotmans, houdt hij zich onledig met de grote veranderingen van deze tijd. Staes is een komische innovatiegoeroe. Hij houdt van knuppels in het hoenderhok, maar zijn boodschap is net zo serieus als die van Rotmans. We zitten in een verandering van tijdperk. En dat betekent nogal wat.

Staes houdt ons voor, dat de idioot snelle digitale ontwikkelingen ons meer goeds brengen dan we denken. De onbeperkte toegang tot informatie maakt het mogelijk om te breken met oude constructen. Zoals daar zijn: scholen die leerlingen blijven volstoppen met lesstof waarin ze totaal geen zin hebben. In het wensplaatje van Staes gooien we diploma’s, van laag tot hoog, de prullenbak in. Ballast uit de oude tijd. Hop, weg ermee. Hij is ervan overtuigd dat het digitale tijdperk een mooie loper uitrolt, voor iedereen die nu eindelijk zijn eigen passies en talenten wil gaan ontwikkelen. Interessant gedacht.

Om zijn verhaal te laten landen, staar ik een beetje daas naar buiten. Achter in de tuin rent de haan met de zon in zijn kam achter een van de kippen aan. Ze stuift onder luid protest zigzaggend voor hem uit. Hoe langer ik daar naar kijk, hoe duidelijker het mij wordt. Je hoeft als nieuwetijdsburger nog maar twee dingen te doen. Weglopen van de dingen waar je geen zin in hebt en heel erg opschieten als je weet wat je wil.

Deze column is gepubliceerd in Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad op 10 april 2015.

9 gedachten over “Twee dingen”

  1. De waarde van een opleiding, welke dan ook en op welk niveau dan ook, is niet eens op de eerste plaats de opleiding zelf, maar dat je aantoont een bepaald denkniveau en een zekere discipline te hebben. Dus die Belg kletst uit zijn nek. Bovendien word ik liever niet geopereerd door een chirurg die zijn kennis tussen neus en lippen door van het internet heeft gehaald want er staat een hoop onzin op. Het internet is een handig hulpmiddel, meer niet.

  2. Leuke column Ank. mooie slotzin: weglopen en opschieten, met een vleugje kippeneros. Moet je vaker doen, zo’n schetsje. Een paar potloodstrepen die de kern van je boodschap weergeven. Heel moeilijk, maar als het treft, is succes verzekerd.

  3. Maar dan moet je het haar ook actief toevertrouwen, alleen dat leidt tot resultaat. Toch! Stond de tekening ook in de krant?

  4. Mooie column met veel waarheid en prachtige schetsje. Proficiat dames. Kijk uit naar nog meer van deze samenwerking.

  5. Dank u wel Henri Daenen, dat zijn mooie stimulerende woorden. Thij Vervoort, de tekening stond (nog) niet in de krant. Maar Annemiek en ik hebben serieuze plannen om onze samenwerking uit te breiden. Wordt vervolgd!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.