Varkens met vleugels

Illustratie: Annemiek Janmaat

Sinds oktober vorig jaar kent de Radboud Universiteit van Nijmegen een leerstoel duurzame relaties en welzijn. Die leerstoel wordt bezet of bezeten zo u wilt, door Esther Kluwer. Zij doet onderzoek naar wat werkt binnen een relatie. Belangrijk. Want je permitteren er een stroeve relatie op na te houden, is net zo fnuikend voor je gezondheid als te weinig bewegen of te veel eten.

Is er al iets te zeggen over duurzame relaties? Jawel. Uit eerder onderzoek weten we al dat er een paar zaken cruciaal zijn, om de houdbaarheidsdatum van een relatie zo ver mogelijk in de toekomst te leggen. De eerste tip die mevrouw Kluwer weggeeft, is dat je elkaar als partners moet kunnen vergeven. Dat klinkt aannemelijk. Wat nog? De onderzoekster noemt ‘de mate waarin je betrokken bent op elkaar.’ Wat ze hiermee bedoelt, is dat je hechte maatjes moet proberen te zijn. Dan kun je het beter opbrengen om je best te blijven doen voor elkaar, ook als het moeilijk wordt. Want stressvol wordt het toch wel, vroeger of later.

Als ervaringsdeskundige zou ik daar graag een puntje aan toevoegen. Iets praktisch waarvan ik zelf pas nog heb ondervonden, dat het bijdraagt aan een luchtige sfeer in huis: ruim de meuk op. Welke meuk? Nou, deze bijvoorbeeld. Een elektrische bakplaat met een los contact. Een handbeschilderde houten haan uit de wereldwinkel. Nóg een sierhaan uit de wereldwinkel maar dan van metaal. Roze toilettassen met witte strepen, mintgroene toilettassen met hartjes. Keramische varkens met vleugels. Wierookasrestopvangschaaltjes. En oude tijdschriften met artikelen over nieuwe leerstoelen in Nijmegen. Het is allemaal te missen.

Bijkomend voordeel van mijn praktische aanvulling: het ontmeuken van je huis is zo gedaan. Al na een paar uur zijn mijn duurzame relatie en ik met volle dozen en een fris gemoed op weg naar de kringloopwinkel van de RD4. En mocht u nu denken: die vrouw, die heeft iets met hanen en varkens, dat is niet zo. Ik heb iets met de wereldwinkel.

Deze column is gepubliceerd in de Limburgse kranten op 10 februari 2017.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.