De vijlster en de commandant

Illustratie: Annemiek Janmaat

Kijk. Ik snap dat. Dat je denkt: het is zeker drie jaar geleden dat ik mijn nagels geknipt heb en nu ik toch voor een uur of acht de bus in moet , ga ik die tijd eens fijn gebruiken om die dingen te verzorgen. Nogmaals, ik snap dat. Maar is dat fijn voor anderen? Om die verhoornde boel in hun bijzijn te gaan zitten wegraspen? Nee toch?

Nu denkt u misschien: hoe zit dat met die commandant in de titel, wat heeft die ermee te maken? Of misschien denkt u dat niet maar wilt u het, nu ik erover begonnen ben, toch wel weten. De vijlster en de commandant hebben niets met elkaar te maken. Sterker nog: ze kennen elkaar niet eens. Het enige wat ze gemeen hebben, is dat ze toevallig in dezelfde bus zitten als ik. En dat ze, hoe zal ik het zeggen, nou ja, geluiden maken.

De commandant, dat spreekt, commandeert. Gelukkig heeft hij een vrouw gevonden die daarvan gediend is, zodat hij niet in het wilde weg hoeft te commanderen maar zijn verbale leidinggevende kwaliteiten kan kanaliseren in de richting van een wezen dat daar, zo mag ik toch hopen, in vrijheid voor heeft gekozen. ‘Pak je rugzak. Loop. Neem je jas.’ Orders die de vrouw gedwee beantwoordt met de handelingen die hij van haar verwacht.

Het vreemde aan de commandant is dat hij er niet uitziet als een commandant, maar als een kantoorklerk die op weg naar zijn pensioen zijn dagelijks broodje in de kantine in eenzaamheid verorbert. Waarna hij, de kruimels nog in de snor, op zolen die piepen als stervende muizen zijn pc weer opzoekt. Ondertussen de blikken in zijn omgeving vakkundig negerend. Hij weet heus wel hoe er over hem gedacht wordt. Maar dat deert hem niet. Hij heeft daarmee leren leven. Zolang hij maar af en toe op reis kan met de bus, kan hij alles aan.

Iets wat ik van mijzelf graag zou kunnen zeggen.

Deze column is gepubliceerd in Dagblad de Limburger op 17 februari 2018.

 

 

 

Een gedachte over “De vijlster en de commandant”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.