Vrije burgers

Illustratie: Annemiek Janmaat
Illustratie: Annemiek Janmaat

Ook wij, gewone burgers van Nederland, mogen een onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer zetten. Het zogeheten burgerinitiatief. De enige voorwaarde is dat we met minstens 40.000 landgenoten tegelijk ons onderwerp aandragen. Het Burgerinitiatief Basisinkomen 2018 wil de politiek warm maken voor de invoering van het basisinkomen, als oplossing voor de vragen van de 21e eeuw. Dat initiatief is met ruim 25.000 ondertekenaars op de teller, goed op weg. Als het een beetje meezit, ligt het voorstel dit voorjaar nog op tafel.

En dat is goed nieuws. Want hoe mooi zou het zijn, als Nederland zou durven kiezen voor een onvoorwaardelijk basisinkomen? Stel je voor, dat we over twee jaar al zouden leven in een land, dat afrekent met het idee dat betaalde arbeid zaligmakend is. Een land dat de rimram van uitkeringen- en controle overboord durft te gooien. En waarin elke 18-plusser onafhankelijk en vrij kan kiezen tussen een betaalde baan, een opleiding, een eigen onderneming, vrijwilligerswerk of zorgen voor anderen. In zo’n land kunnen de leergierigen studeren. De kunstzinnigen zich voluit focussen op hun vak. En krijgt degene die wil zorgen voor zijn moeder, kind of buren alle ruimte.

Een onhaalbaar sprookje denkt u? Omdat het mensen uitnodigt op de rug te gaan liggen biertjes drinken? Welnee. De burger van de 21e eeuw wil het maximale uit zijn leven halen. Iets betekenen voor anderen. Investeren in diens basiszekerheid verdient zich terug. In slimmere en gezondere mensen. In minder zorg- en dokterskosten. In een inventievere samenleving, waarin iedereen het beste van zichzelf geeft.

Deze column is gepubliceerd in Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad op 11 maart 2016.

 

 

5 gedachten over “Vrije burgers”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.