Vrouwending

Is Heleen van Royen een exhibitionistische snol of een snollige exhibitionist? Ik weet het niet. Wat ik wel weet: ze is mijn type niet. Niet meer. Helemaal weg was ik van haar roman De gelukkige huisvrouw, maar sinds ze het op een akkoordje heeft gegooid met Marlies Dekkers moet ik niets meer van haar hebben. Ook geen boeken. Even voor de mannen: Marlies Dekkers heeft een verdachte voorliefde voor het verwerken van spleetjes in ondergoed op onhandige plaatsen. Samen met kompaan Heleen probeert ze dat sinds jaar en dag te verkopen door vrouwen wijs te maken dat zoiets leuk stout staat. Vermoeiend.

Is Connie Palmen een snobistische autobiograaf of een autobiografische snob? Ik weet het niet. Wat ik wel weet: ze is mijn type niet. Ook niet meer. Hoewel ik  onder de indruk was van haar eerste bestseller De vriendschap, mag ze blij zijn dat ik de boeken die ik van haar in huis heb niet als onderzetters voor de pannen gebruik. Ischa Meyers dochter Jessica vertelt in een interview in Vrij Nederland dat ze als dertienjarig meisje behoorlijk last had van Connie’s iedereen-mag-alles-weten-en-alles-zien-drang. Dat maakt het er niet beter op. Genoeg ook van dat getergde kapsel.

Het schijnt vooral een vrouwending te zijn: mensen beoordelen op grond van zaken die er helemaal niet toe doen. Saillant detail: ik heb het voornamelijk bij rijke vrouwen. De minder brave wetenswaardigheden van mannen als Martin Bril of Tommy Wieringa? Leuk! Interessant! Begrijp me goed: ik ben hier niet trots op. Ik zoek hulp. Kent iemand een lieve shrink die hier stimulerende dingen over kan zeggen? Wel een mannelijke graag.

Deze column is gepubliceerd in Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad op 31 mei 2013

7 gedachten over “Vrouwending”

 1. De eerste lach van vandaag was om jouw column. Deel je mening over dat mens van van Royen helemaal.

 2. “Weer een heel herkenbare column!
  Weet je wat het is? Ze hebben geen zelfspot en ze blaken van het misplaatste zelfvertrouwen, deze vrouwen waar je over schrijft.
  Maar nu lijkt het of ik de waarheid in pacht heb, en dat wil ik natuurlijk ook niet…”

 3. “Hoi Ank,

  Jan Foudraine lijkt me een hele goeie voor jou. Niet goedkoop, maar dan heb je ook iemand.

  Groet,

  Theodoor.”

 4. “Zo daar is de eerste shrink- mail

  Jij bent die Unieke,
  want in werkelijkheid ben je rechtschapen en lieflijk en doordrenkt van Zelf.
  Je bent je eigen vogel, je eigen prooi en je eigen valstrik;
  je bent je eigen ereplaats, je eigen vloer en eigen dak.
  De eigenheid is dat wat in zichzelf bestaat.
  Het ongeluk is dat wat van die eigenheid is afgeraakt.

  Rumi”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.