Werkloze des Vaderlands

Het eerste wat ik zaterdag hoorde toen ik wakker werd, was mijn zoon die druppelend vanuit de badkamer riep: ‘Waar zijn alle handdoeken?’ Ik vertaalde deze vraag meteen naar een actiepunt voor vandaag: de was wegwerken.

Met de radio aan, is strijken op zaterdagmorgen goed te doen. Jan van der Veen is als gast uitgenodigd bij het programma Cappuccino op radio 2. In april van dit jaar vonden de makers van Cappuccino dat het tijd werd voor het uitroepen van een Werkloze des Vaderlands. Dat werd Jan en daarom zit hij nu in de studio. Een boegbeeld voor alle werkzoekenden in ons land. Dankbaar maakt hij gebruik van het podium dat deze titel hem biedt. Goed idee, de Werkloze des Vaderlands. Compliment voor Cappuccino.

Jan is 57 jaar oud. Hij twittert, geeft interviews en blogt zich een slag in de rondte. Allemaal om te laten weten dat hij aan de bak wil. Liefst als chauffeur, terreinbeheerder of weegbrugmedewerker. Jan heeft een vlotte babbel en is niet het type dat het eerst uitglijdt over een bananenschil. Kortom: Jan kan van alles, behalve een baan vinden.

Langzaam begint mijn temperatuur, samen met die van het strijkijzer, op te lopen. Nee, nog net geen stoom uit mijn neusgaten. Wat moeten werkzoekenden behalve hun vak allemaal kunnen? Netwerken, speeddaten, je zal maar minder goed gebekt zijn.

Jan zou er goed aan doen om met zijn hele achterban naakt en druppelend op het Binnenhof te gaan staan. Om daar met zijn allen heel hard te roepen: ‘Waar zijn alle banen?’ Misschien dat het kabinet dan wakker wordt en denkt: ‘Oeps, even een actiepuntje wegwerken.’

Deze column is gepubliceerd in Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad op 20 september 2013

8 gedachten over “Werkloze des Vaderlands”

  1. Je slaat de spijker op z’n kop, want waar zijn die banen voor alle werkeloze mensen die ik ken en die heel graag weer aan de slag willen.

  2. “Ank, verdoe je tijd niet met wassen en strijken. Enter een vakbond of richt een actiegroep op om Jan en zijn naakt druipende kornuiten op het Binnenhof bij te staan. Uiteraard zelf ook uit de bôks en de bloes. Ik ken geen schroom en doe mee.
    Pientere column!”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.