Yuccie

Illustratie: Annemiek Janmaat
Illustratie: Annemiek Janmaat

Heb ik net mijn been bijgetrokken wat mijn kennis over de hipster aangaat, loop ik alweer achter. De hipster schijnt al toe te zijn aan een opvolger. Die is er al en hij heeft sinds het begin van deze maand ook al een naam: de yuccie ofwel de young urban creative.

Je kunt de yuccie, een kruising tussen de yuppie en de hipster, vangen in twee begrippen: creatief en succesvol. Een yuccie heeft een droom die hij najaagt en is er allerminst vies van om daar leuk geld aan te verdienen. Het is de jonge, blanke creatieveling die het aan het maken is in de grote stad. Je herkent hem vooral aan zijn carrière. Meestal heeft hij een switch gemaakt van het zakenleven naar zijn zelfbedachte business.

Of de yuccies zich in Limburg nog wat schuilhouden, geen idee. In elk geval wonen David en Arjan, de twee exemplaren die ik ken, in Amsterdam. Ze passen helemaal in het plaatje: zachtaardige koppen met overzichtelijke baardjes en een voorkeur voor relaxte kleding. Na een paar jaar werken als manager en directeur in grote bedrijven vonden ze het tijd voor iets leukers, iets autonomers. Ze bedachten een nieuwe uitdaging met een aanstekelijke missie: in 2020 is Nederland het gelukkigste land van de wereld. Om daaraan mee te werken, hoeven geïnteresseerden maar één ding te doen: zelf succesvol en gelukkig worden. Bij voorkeur met de hulp van dit ondernemende duo.

Ze zijn niet bezig met de houdbaarheidsdatum van hun imago of business. Als de formule is uitgewerkt, verzinnen ze weer iets nieuws. Ook dat is yuccie.

Deze column is gepubliceerd in Dagblad de Limburger en het Limburgs Dagblad op 26 juni 2015.

 

Een gedachte over “Yuccie”

  1. Yuccies, nooit van gehoord maar wel gespot bij de Ceuvel, een creatieve broedplaats in Amsterdam Noord, op loopafstand. De moeite waard om daar tzt iets te gaan drinken en/of te eten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.