Zusjes

Illustratie: Annemiek Janmaat
Illustratie: Annemiek Janmaat

Als ik thuis vertrek om naar mijn wekelijks yoga-uurtje in Valkenburg te gaan is het al donker. De avond is vroeg gevallen en de kou houdt iedereen die niet zo nodig aan zijn lijf hoeft te werken binnen op de bank. Ik draai de verwarming in de auto op de hoogste stand en rijd met nog beslagen ruiten het Geuldal in.

De straten van het Kerststadje, waarvan het centrum is omgedoopt tot Santa’s Village zijn al feestelijk verlicht. De bezoeker wordt in vier talen welkom geheten: Welkom, Bienvenue, Welcome, Wilkommen. Ik parkeer mijn auto in de buurt van het station en loop verder via het park naar de voet van de Cauberg. De bomen staan er groot en stil bij vanavond.

De leuningen langs de trappen naar de ruïne zijn versierd met guirlandes. Als ik aankom bij de ingang van het restaurant waar ook het yogazaaltje ligt, zie ik ze al staan: de twee zusjes die in de les een paar matjes verderop liggen. Het zou een tweeling kunnen zijn. Ongeveer even groot, dezelfde rustige tred. De een heeft een hoofd vol blonde krullen, bij de ander schemert er wat meer grijs doorheen. Valkenburgse zusjes, die beschikken over hetzelfde DNA als het stadje waar ze wonen. Ze zijn vriendelijk en gastvrij.

‘Kom hier eens kijken. Je moet echt even hier komen staan’, roepen ze. Als ik naar hen toeloop wijzen ze naar beneden. ‘Moet je zien hoe mooi! Is het niet prachtig?’ Als de een vertelt, glimlacht de ander en andersom. Ik kijk met hen mee en doe mijn best om te zien wat zij zien: een feestelijk verlichte sprookjesstad tussen de heuvels.

Tegelijkertijd draaien ze zich om; het is tijd om naar de les te gaan. Terwijl ik achter hen aanloop, bedenk ik me dat ik dat later ook wel zou willen: samen met mijn zusje naar de yoga gaan. Eenmaal op mijn matje neergestreken, realiseer ik me mijn denkfout pas. Mijn later is allang begonnen.

Deze column is gepubliceerd in de Limburgse kranten op 2 december 2016.

3 gedachten over “Zusjes”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.