Zwaar studeren

Het zijn niet alleen werkzoekenden, gepeste pubers en kinderen met een slechte CITO-uitslag die het zwaar hebben. Voeg daar maar gerust de studenten aan toe, als je de hartenkreet van de Landelijke Studentenvakbond serieus neemt.  De helft van hen schijnt te kampen met psychische problemen.  Als studerende jongeren al rond hun twintigste gaan omkiepen, dan vraagt dat om extra aandacht.

Ik ben gewaarschuwd. Wanneer onze twee kamerstudenten in het weekend thuiskomen, hou ik ze goed in de gaten.  ‘Best wel moe’ zijn ze en allebei hebben ze de hele dag ‘erge honger mam’. Ze zitten op hun rug op de bank en schuiven gretig grote borden broccolisoep naar binnen. Kleine zus, die nog een vol jaar naar ‘de middelbare’ moet, luistert aandachtig naar hun verhalen over papers die afmoeten, over uitgaan tot diep in de nacht en flesjes bier openmaken met de oogkassen.

Samen onderzoeken ze hun nieuwe inzichten: ‘De overheid probeert alleen maar het onbeheersbare te beheersen. We kunnen toch ook gewoon met zijn allen aan de heroïne gaan?’ ‘Wist je dat Saddam Hoessein een heel ongelukkige jeugd heeft gehad en je daaruit zijn narcistische stoornis zou kunnen verklaren?’  Eensgezind klinkt het: ‘Kapstokken zijn overbodige accessoires. Juist als je opruimt, raken dingen kwijt.’

Mijn blik gaat over het driespan op de bank. Als langeafstandsmoeder heb ik maar kort de tijd om uit te zoeken, hoe erg het is met die psychische nood.  Die valt hier ‘vet’ mee. Behalve dan bij kleine zus, die nog een heel jaar moet wachten, voordat dat vreselijk zware leven eindelijk beginnen kan.

 Deze column is gepubliceerd in Dagblad de Limburger en Het Limburgs Dagblad op 5 april 2013

11 gedachten over “Zwaar studeren”

  1. “Geweldig Ank, vooral dat “ze zitten op hun rug op de bank” . Wat schrijf jij beeldend. Ik ben jouw fan!
    En gefeliciteerd met de publicatei in de krant!”

  2. Super Ank, wat herkenbaar! En wat leest dit makkelijk. Zo recht uit het hart. En dan ook nog in de krant. Proficiat!

  3. Leuke column, had em al gespot in de krant. Dicht bij huis gebeuren de spannendste dingen! Leuk om daar zo over te schrijven. Ik kijk uit naar je volgende stukje.

  4. Wij zijn niet meer geabonneerd op De Limburger, maar voor jouw column zou ik ‘m bijna weer gaan kopen! Gelukkig ben ik nu op jouw columns geaboneerd! Leuk!!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.